Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Dette lurer foreldre på om ernæring

Fikk du ikke med deg Sunn idretts foreldrewebinar i november 2022? Her kan du se den delen av webinaret som omhandler idrettsernæring. Under finner du også spørsmål og svar fra webinaret.

Hva med ungdom som trener mye og spiser mye, men ikke klarer å få i seg nok. Har dere noen konkrete forslag til hvordan man kan få i seg mer energi? 

Noen ungdommer som både trener mye og også sørger for å spise mye, kan likevel oppleve at de ikke klarer å få i seg nok. Det er flere konkrete ting man da kan gjøre for å få i seg mer energi. Det aller første handler om å spise ofte nok. Sørg for å ha 4 hovedmåltider per dag, i tillegg til 2-3 mellommåltider. Ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert hovedmåltid. Videre bør man velge brød, fremfor knekkebrød og gjerne skjære tykke skiver. På brødskivene kan man gå for doble pålegg, for eksempel ost og skinke, kaviar og egg eller brunost og syltetøy. Man kan også bruke energirike drikker til måltidene, for eksempel melk, juice eller biola. Du finner flere konkrete tips i denne artikkelen: Tips for å øke energiinntaket – Sunn Idrett 

Har dere konkrete tips til gode mellommåltider når ungdom ikke rekker å spise middag før de skal på trening? 

 Ja, det er nok mange som opplever at det kan være krevende å få seg i et ordentlig måltid før trening hvis man ikke har nok tid til å spise middag. Dersom ungdommen skal rett på trening etter skolen kan det være lurt å ha med seg en ekstra matpakke, for eksempel med brødskiver, middagsrester eller yoghurt og korn, frukt og nøtter. Andre konkrete tips til mellommåltider som man kan få til hjemme, kan for eksempel være ostesmørbrød eller havregrøt.   For flere konkrete tips, se her: Dette er matbagen som frister (hele dagen) – Sunn Idrett 

 Har en sønn som er blitt veldig opptatt av trening og ta kosttilskudd. Er dette noe jeg bør ta tak i? 

Mange ungdommer er opptatt av trening. Mange gutter, men også jenter i økende grad, er opptatt av ulike former for kosttilskudd. Det er lett å få inntrykk av at kosttilskudd er en naturlig del av et idrettskosthold. Aller først er det viktig å si at dersom man spiser variert og nok vanlig mat, får kroppen de næringsstoffene den trenger. Det vil derfor ikke være nødvendig å ta eksempelvis proteintilskudd, kreatin, pre-workout eller andre varianter. Det eneste kosttilskuddet som anbefales, både til den generelle befolkningen så vel som idrettsutøvere, er tran. Da sikrer man et daglig minimumsinntak av livsnødvendige omega-3 fettsyrer og vitamin D. Les mer her: Misforstått bruk av kosttilskudd – Sunn Idrett. Noe av utfordringen med tilskudd av ulike typer er at det markedsføres aktivt – også av idrettsutøvere. I tillegg bidrar sosiale medier til et enormt fokus på kropp, trening og raske løsninger.   

Selv om det ikke er uvanlig at ungdom er opptatt av trening, kropp og tilskudd, er det lurt at du som forelder følger med. Det er glidende overganger mellom et ønske om å være sunn, overopptatthet av mat, kropp og trening og for eksempel ulike former for spiseforstyrrelser. Dersom du merker at sønnen din er svært opptatt av dette, følg med og vis interesse. Blir du bekymret, ta tak tidlig. Trenger du noen å diskutere dette med, ta kontakt med vår rådgivende psykolog på bekymret@sunnidrett.no. Les mer om våre rådgivende tjenester her: Bli kjent med Sunn idretts rådgivningstilbud! – Sunn Idrett   

 Hva med energidrikk uten sukker? Er det greit? 

Energidrikk er drikke som primært består av koffein og sukker. Det er viktig å skille mellom sportsdrikk og energidrikk. Sportsdrikk består av både sukker og elektrolytter og kan være nyttig på lange treningsøkter eller ved trening med høy intensitet. Sportsdrikk er imidlertid ikke tilsatt koffein, slik som energidrikk.  Det er mange ulike energidrikker på markedet – også varianter uten sukker. Det er lett å tenke at disse sunnere og bedre enn energidrikk med sukker. Energidrikk uten sukker inneholder imidlertid fortsatt koffein, og det er de store koffeinmengdene man særlig er bekymret for at barn og ungdom skal få i seg. Energidrikk uten sukker er med andre ord heller ikke anbefalt for barn og ungdom. Du kan lese mer om energidrikk her: Energidrikker hører ikke hjemme i barne- og ungdomsidretten – Sunn Idrett 

Hvor raskt etter trening bør man spise? 

Dersom din ungdom trener noen ganger i uken, men ikke hver dag, er det mindre behov for å innta mat umiddelbart etter trening. Det holder da å spise et vanlig måltid når man har kommet hjem. Dersom man må reise et stykke hjem fra trening eller det av andre grunner går lang tid mellom måltidene (over 3-4 timer), kan det imidlertid være lurt å pakke med et ekstra mellommåltid i matbagen.  

Hvis man trener mye – enten daglig og eventuelt flere ganger noen av dagene – er det viktig med et restitusjonsmåltid raskt etter trening. Dette er nyttig slik at kroppen kan hente seg inn igjen (restituere seg) og være klar til neste økt. Kroppen trenger karbohydrater for å fylle opp kroppens lager av dette næringsstoffet i form av glykogen, og litt protein for å bygge opp igjen musklene som har blitt brutt ned under trening. Restitusjonsmaten kan ses på som et mellommåltid som kickstarter restitusjonsprosessen, så kroppen er klar til ny økt senere på dagen eller ny hardøkt neste dag. Eksempler på restitusjonsmat kan være banan, (sjokolade)melk, yoghurt med korn, smoothie, brødskiver eller müslibar. Det er viktig å følge opp med et hovedmåltid innen 1-2 timer etter treningen.  

 På cup er det mye boller og vafler. Hva gjør man da? 

Det er ikke noe i veien med å spise boller og vafler på cup. Det viktigste er at denne måten kommer i tillegg til, og ikke i stedet for vanlig, næringsrik mat. Dersom det kun blir matvarer med lite næring på cup, kan det være lurt å ta med seg matpakke i tillegg.  

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett