Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Dette lurer ungdom på – 2021

Her presenterer vi et utvalg spørsmål og svar fra 2021!

Vi får inn mange spørsmål fra ungdom, og tenker at mange kan ha nytte av å lese våre svar. Her presenterer vi et utvalg av spørsmål og svar fra 2021.

Egg og proteiner

Spørsmål: Hei, jeg er en gutt på 12 år, som driver idrett. Hvor mye egg er det anbefalt å spise. Jeg har hørt at det er mye positivt med egg, men også noen negative sider som for eksempel kolesterol.

Svar: Egg er en kjempebra matvare som er rik på proteiner men også masse andre bra næringsstoffer. I gamle dager trodde man at kolesterolet i egg kan være skadelig for kroppen – men det tror man ikke lenger (fordi kroppen regulerer kolesterolet selv). Så det er ikke noe problem å spise egg hver dag.

Men det kan være lurt å variere måltidene og matvarer gjennom dagen. Vi anbefaler at man i hvert måltid har med de 3 B’ene: Bensin (karbohydrater), Beskyttelse (frukt/grønnsaker) og Byggesteiner (protein og kalsium). For å få nok byggesteiner i en frokost eller lunsj kan du spise 2 tykke brødskiver med 2 egg, eller du kan spise 1 stor skål med musli og melk/yoghurt, eller en stor porsjon havregrøt laget med melk. Byggesteiner får du mest av fra disse matvarene: kjøtt, fisk, melk, yoghurt, egg, ost, bønner, linser. Les gjerne mer i artikkelen om 3 B’er i hvert måltid!

Skade og motivasjon

Spørsmål: I midten av august flyttet jeg hjemmefra for å gå på idrettsgymnas. Men i september begynte jeg å slite mye mer med ryggen og i desember fikk jeg beskjed om at det var en prolaps. Jeg har ikke kunne trent ball siden da og har bare vært samme øvelser som jeg har fått fra fysioterapeuten min som jeg har gjort på trening. Jeg kan ikke være med på mange basisøkter, styrkeøkter og gymtimer så det blir mye trening alene mens de andre gjør felles trening vi elever har fått sammen med andre medelever. I det siste har jeg blitt lite motivert på skole og trening siden jeg ikke ser noe framgang nå som det burdet bedret seg. Motivasjonen går ned på både trening og skole, og føler jeg har mindre energi. Har dere noe tips om hvordan jeg kan holde motivasjonen oppe på både skole og trening?

Svar: Takk for at du henvender deg til oss! Skadesituasjoner er utrolig frustrerende og kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe. Les vår artikkel for tips til motivasjon under skader. Et konkret tips er å bruke skadeperioden til å bli god på andre ting som er viktig for å bli en god utøver – bli god på kosthold, søvn, hvile og å prioritere riktig for god restitusjon. Les vår artikkel om restitusjonstrappen.

Kanskje du også kan bli inspirert av litt nye øvelser ved å ta en titt på skadefri.no?

Og det viktigste er at du prater med noen om hvordan du har det, hva som frustrerer deg og hva du trenger hjelp til for å holde motivasjonen oppe. Ta gjerne kontakt med oss på chat mandag kveld kl 19:30-21:30 – der kan du snakke helt anonymt om alt du lurer på og sitter med av tanker og følelser.

Sportsdrikk eller saft?

Spørsmål: Jeg var på en treningsleir denne sommeren, hvor de anbefalte sportsdrikke, på det sterkeste. Er solbærsirup (saft), like bra? Hva vil være best under intervalltrening og langturer? Hvis dere mener sportsdrikke er bedre, kan dere da begrunne hvorfor?

Svar: Solbærsirup kan være minst like bra som sportsdrikk og det er bare under noen omstendigheter sportsdrikk trumfer vanlig saft. I saft får du karbohydratene du trenger, på lik linje som i en sportsdrikk, bare mye billigere 🙂 Når du trener intervaller og rolige langturer er solbærsirup et godt alternativ. Men det er viktig at du blander den ut litt tynnere enn det står på flaska. Kroppen tar nemlig opp best en løsning som inneholder 5-6% karbohydrat. Det betyr egentlig at du skal tynne ut med dobbelt så mye vann enn det som står (ca 1:8). Da vil blandingen også tilsvare mengden karbohydrat i de sportsdrikkene som har riktig mengde (isoton).

I noen tilfeller kan det allikevel være lurt å bruke sportsdrikk. Det er fordi sportsdrikk i tillegg inneholder salter. Når du svetter ekstra mye taper du også mye salt i svetten. Vanligvis på kortere økter er det ikke noe problem å fylle på med litt ekstra salt i maten før og etter trening. Men når du trener lenge eller på høy intensitet i varmen kan det være viktig å fylle på med salt underveis, for å hjelpe kroppen med å holde på væske.

Så oppsummert anbefales sportsdrikk når det er varmt og du trener ekstra hardt eller lenge. På andre treningsøkter er solbærsirup eller annen saft som er svakt blandet ut et like godt alternativ. Se gjerne vår filmsnutt om saft vs sportsdrikk her!

Hviledager

Spørsmål: Jeg trener så og si hver dag, og synes det kan være vanskelig å få inn hviledager og vet ikke helt hvordan denne hviledagen i så fall bør se ut. Hva er viktig å tenke på i forhold til hviledager og hvor mye hvis er aktuelt når man trene mye?

Svar: Dette er du ikke alene om å lure på! Hvordan din kropp tåler mengde og intensitet på trening kan være helt annerledes det andre erfarer, og det vil også avgjøre hvor aktiv du kan være på hviledagene. Et viktig poeng er også at mental hvile er minst like viktig som fysisk – så lytt til egen kropp, men også eget hode; har du energi, motivasjon og overskudd så er det et godt tegn på at du er restituert – har du ikke det så kan det kanskje være lurt å ta helt fri på hviledagene 🙂 Les gjerne vår artikkel for flere generelle råd rundt trening og restitusjon.

Trene 2 ganger om dagen?

Spørsmål: Kan jeg trene to ganger om dagen, en om morgen og en om kvelden hvis jeg tar pause neste dag? Og dagen etter trene 2 ganger igjen, men forskjellige muskelgrupper?

Svar: Det er mulig å trene 2 ganger om dagen hvis du trener forskjellige muskelgrupper, eller forskjellig type trening (utholdenhet, styrke, teknikk) – og treningen på dag 3 bør da være forskjellig fra dag 1 som du skriver – eller at intensiteten er forskjellig. Hvis treningen på dag 1 er veldig hard kan det bli for kort med bare 1 dag hvile, og treningen på dag 3 bør da være litt roligere eller på andre muskelgrupper. <

I Sunn idrett fokuserer vi på viktigheten av nok mat og hvile for å kunne trene bra. Husk å spise godt før og etter treningene, det vil gjøre restitusjonstiden din kortere!

 

Vil du se flere spørsmål og svar – ta en titt på artikkelen fra 2020: Dette lurer ungdom på!

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett