Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Idretten åpner igjen – møt fem som gleder seg!

Etter en lang periode med mange restriksjoner og en annerledes hverdag begynner vi så smått å gå tilbake til normale tider, også i idretten.

Vi har alle vært gjennom en lang periode preget av mye usikkerhet og fravær fra våre faste rutiner og sosiale møtepunkter. Mange har kjent på savnet etter laget sitt, bortekamper, sosiale treninger, praten i garderoben og treneren som heier på deg selv når du bommer. Vi har rett og slett fått føle litt ekstra på hva treningen betyr for oss, og merket savnet på kroppen. Men nå er vi endelig på vei tilbake til normalen. 

Vi har tatt en prat med fem idrettsglade ungdommer fra NTG-U i Kongsvinger, som virkelig gleder seg til gjenåpning, og snakket om deres favorittsporter, treningsglede og fellesskap. 

Hva gir deg treningsglede?

Felles for Sigmund, Christian-Olaus, Martine, Iselin og Dorthe er at de alle elsker idrettene de driver med og at de finner mye glede i trening både på fritiden og på skolen de går på. 

Dorthe, 14 år, driver med fotball og langrenn: 

– Treningsglede er en følelse av at du gleder deg til å trene hver gang, i et godt miljø hvor du tør å feile, og tenker at når du feiler så kommer du til å gjøre det bedre neste gang. 

Martine, 13 år, driver med håndball: 

– Treningsglede at man trener sammen, trener for å bli bedre og bedre på kamp, og har det gøy sammen. 

Sigmund, 15 år, driver med landeveissykkel og dans: 

– Det jeg liker med dans er at det finnes en stil for alle. Du kan uttrykke så mange følelser gjennom dans og føle deg skikkelig fri. Det er også veldig godt fellesskap der. Når vi møtes på konkurranser kan jeg også henge med folk fra andre klubber. Jeg kjenner de fleste der, det er alltid noen å snakke med og du blir tatt godt imot. Så er det følelsen av å sitte på sykkelsetet og velge om du vil presse deg hardt eller bare sykle rolig, følelsen av å sykle ute, som også er veldig deilig. 

Iselin, 14 år, driver med ridning og håndball: 

– Dyrene og venner gir meg glede, men spesielt dyrene. Det er også gøy å spille som et lag med venner og kose oss og spille kamper. Så er spesielt fellesskapet på ridetrening veldig bra. Jeg har mange venner der og jeg kjenner mange som driver med og har hest. Jeg har også en hest selv, som heter Lulle. Han gir meg mye glede. 

Christian-Olaus, 15 år, driver med landeveissykling og langrenn:  

– Treningsglede er å være ute og kjenne på idretten, møte venner samtidig som du trener og ha det gøy på sykkelen eller på ski. Spesielt nå som vi er unge er det viktig å ha det gøy samtidig som du trener. På langrenn hopper vi litt på ski på slutten av økten, på sykkel kan du kjøre litt i skogen med terrengsykkel. Det er viktig.

Hva motiverer deg?

Treningsglede henger også godt sammen med motivasjon. Skal du trene mye må du både være motivert og trives med det du driver med. Men akkurat hva eller hvem som motiverer deg til å gi det lille ekstra varier veldig for oss alle. 

Iselin forteller at hun blir motivert til å trene fordi det gjør henne frisk og rask og fordi hun kan være med venner. Det er Dorthe enig i:

– Venner motiverer meg. Vi har et godt treningsmiljø, vi er veldig mange jenter som trener sammen og har det morsomt. Det er mange fine folk som er med. Pappa motiverer meg også, han drev veldig mye med ski da han var liten, og så ser jeg veldig opp til Therese Johaug. 

Nettopp dette med et godt fellesskap er også en viktig motivasjonsfaktor for Christian-Olaus: 

– Fellesskapet motiverer meg mye. På sykkel er fellesskapet ganske bra, vi er en stor gruppe på NTG-U som er sosiale og snakker mye om sporten og fritid og alt mulig. På langrenn er vi få, men det er gode folk du er rundt. 

Han legger til at det også ligger en god dose motivasjon i muligheten for å gjøre det skikkelig bra. – Tanken på at jeg kan bli best, alt jeg kan oppnå og det å oppleve verden motiverer meg. 

Martine forteller at hun blir motivert av å spille sammen med lagvenninnene, men også av å vinne og å bli bedre. – Drømmen er kanskje å bli proff, da. 

For Sigmund handler det aller mest om å ha det gøy. – Det som motiverer meg til å trene er at jeg synes det er gøy. Det er en del av hverdagen, jeg møter de jeg trener med. Trener jeg alene er det bare å plugge musikk i ørene og ha det gøy på trening. 

Les om hva som motiverer den inspirerende parautøveren Nikkolaj Gulbrandsen 

Endelig åpner idretten! Hva gleder du deg mest til?

Sakte men sikkert nærmer vi oss den hverdagen vi kjenner og trives med. Alle fem ungdommene er samstemt i at det er konkurranser og bortekamper som står aller høyest på lista over det de har savnet mest. 

– Jeg gleder meg til å få lov til å dra på turneringer igjen, og spille kamper mot andre, ikke bare i vår egen kommune. Jeg har fått trent på skolen og hjemme, men det har vært kjipt at idretten har vært nedstengt, forteller Martine. 

Iselin gleder seg også til at treninger blir normale igjen, og at de kan spille bortekamper og være med på bortestevner uten restriksjoner. Dorthe er enig og legger til: – Jeg gleder meg til vi kan dra langt for å spille mot nye lag og lære mer om hvordan vi må forbedre oss. 

Christian-Olaus forteller det skal bli godt å konkurrere igjen. Pandemien har stått i veien for det meste og det ble bare noen få skirenn denne vinteren. Sigmund gleder seg til dansekonkurransene er tilbake. – I det siste har vi drevet med online dansekonkurranser. Det er gøy det og, men det blir noe annet å møte dansefolk fra hele landet og faktisk danse på dansegulv for et publikum.

Hva er en sunn idrett for deg?

Avslutningsvis spurte vi ungdommene om hva en sunn idrett er for dem. 

Dorthe: – Sunn idrett for meg betyr et godt treningsmiljø, der du trener fordi du liker det og ikke fordi du må, og at du tør å feile og være den du er. Hvis du ikke er best kan du jobbe med å bli bedre. 

Iselin: – Sunn idrett for meg er et samspill, det å være sammen og ha det bra i idretten og ha venner der.  

Sigmund: – Sunn idrett for meg er å kose seg med treninga. Det å finne glede i trening og sunne idrettsmiljøer, det å ha et godt kosthold men fortsatt spise det du har lyst til.

Christian-Olaus: – Jeg forbinder sunn idrett med idrett i kombinasjon med mat og næring, og hvordan du best mulig kombinerer de. 

Martine: – Sunn idrett for meg er at man trener sammen og har sunn og god trening.

Les mer om turneren Kaspers beste treningstips: Ha det gøy og kos deg med treningen!

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett