Så var det januar igjen. Ikke uventet bombarderes vi av informasjon om hvordan vi kan starte et nytt og sunnere år. Same procedure as every year! «Sukkerfri januar»-kampanjer florerer i sosiale medier, og praten om godtelover blusser dessverre opp igjen blant ungdommene vi treffer.
Vi har skrevet om temaet før, men føler det er på tide å dele våre tanker om godtelover, og tilsvarende lover og regler om mat, på nytt. Vurderer du å gå inn på en slik avtale, enten med deg selv eller med andre, så håper vi du leser dette innlegget først og tenker deg «godt» om.
For hva godt vil det føre med seg om du skal avstå fra sukker, godteri og søtsaker en eller flere måneder? Det venter kanskje en fin belønning fra mor og far (som også kanskje blir lurt trill rundt?). Men har du tenkt på hvordan det kan påvirke ditt forhold til mat? Eller de rundt deg?
Å avstå fra sukker, godteri og søtsaker over en lengre periode er jo nærmest en umulig oppgave. Og helt unødvendig! Det er ingen ting som er forbudt i et smart og sunt kosthold. Det er rom for både sunne og usunne matvarer – inkludert godteri. Det mener også US Soccer Team som sier til sine spillere: “Choose the foods that are best for you 80% of the time and incorporate some of those foods that may not be the best, but are your favorites, 20% of the time!”
Et smart og sunt kosthold handler om hva du gjør oftest. De fleste av oss vet at kroppene våre ikke har godt av for mye fet og sukkerholdig mat som inneholder lite næringsstoffer, og at det ikke er så lurt å drikke store mengder brus og spise godteri hver dag. Men – så lenge man har et variert og næringsrikt kosthold i hverdagen, er det fullt lov å unne seg mindre sunn mat og godterier en gang i blant og ved spesielle anledninger. Enten det er en lørdagskveld, i et bursdagsselskap, en venninnekveld, eller rett og slett en helt vanlig dag du får lyst på kakao og boller etter trening. Vi siterer ofte Marit Bjørgen, som sier: «er det noen som kan spise desserter og godteri, så er det jo vi som trener så mye». Og vi er så enige. Både unge idrettsutøvere som er mye i aktivitet gjennom en hel dag, og toppidrettsutøvere, trenger litt ekstra energipåfyll i form av mat som anses som mindre sunn. Men det bør komme i tillegg til den næringsrike maten, ikke i stedet for. Og man må selvfølgelig ha litt måtehold. Det løser seg som regel fint om du tenker i tillegg til heller enn i stedet for. Har du først spist deg mett på lørdagsmiddagen, så orker du ikke like mye smågodt etterpå (som du kanskje hadde gjort på en sulten og tom mage).
Nå er det jo mange varianter av godtelover med litt uklare definisjoner på hva som er lov og ikke. Noen kan fortsatt spise is og kaker, mens andre får lov til å spise godteri kun på lørdager. Det er ingen tvil om at storforbrukere av godteri kan ha godt av å redusere inntaket sitt. Men er det nødvendig med godtelov for å få til dette? Og vil godteloven faktisk føre til redusert inntak, eller resulterer det i mer smugspising og dårlig samvittighet fordi man gjør noe som ikke er lov? Å si at noe er forbudt kan ha en motsatt effekt og gjøre det mer spennende og tiltrekkende. Og dersom man ikke klarer å motstå fristelsene, kan det gi en følelse av at man feiler og er mislykket, og en real dose dårlig samvittighet. Å pålegge seg regler og lover om hva man kan og ikke kan spise, enten det er godteri eller andre ting, kan fort føre til et anstrengt forhold til mat. For noen har det vært inngangen til en spiseforstyrrelse. Vi mener det er en bedre inngang å lære barn og unge til å forholde seg til alle typer mat, både den sunne og den mindre sunne. Dropp ja/nei og sort/hvitt, og ønsk all mat velkommen, i passelige mengder.
Vi må heller ikke undervurdere effekten av hvordan en godtelov kan påvirke de rundt oss. Jeg har selv vært på flere samlinger med jenter, hvor det har vært en og annen med godtelov. Når disse personene gang på gang takker nei til kaker, desserter eller godteri, vekker det oppsikt og usikkerhet blant de andre jentene rundt bordet. Som kanskje ender opp med å droppe desserten selv og miste noe av gleden ved måltidet. Det gjør noe med hele stemningen rundt bordet.
Så vår oppfordring er: dropp lover og regler om mat, og la godt være lov – året rundt! Og for all del, takk pent nei til alle Facebook invitasjoner til «sukkerfri januar». Kanskje vi heller skal ta initiativ til en «godteri hele året» kampanje? Det vil være rundt oss hele tiden, og skal vær et KOStilskudd – ikke noe som gir oss dårlig samvittighet og negative følelser. Husk at det er det du gjør oftest som har størst betydning. Og at matglede og trivsel rundt matbordet er viktig – tenk så mange måltider vi skal igjennom i løpet av et liv! Kos deg med din favorittmat eller favorittsnop med god samvittighet 🙂