Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Julias tilslørte bondepiker

Du trenger

Ingredienser:  

  • 10 dl/500g lettkokte havregryn 
  • 10 dl eplemos/ 20 gul/røde epler 
  • 0,5l kremfløte 
  • 3 granatepler  
  • 200 g meierismør 
  • 6 ss sukker 
  • 1 ts vaniljesukker 

Slik gjør du det

Denne oppskriften gir ca. 10 porsjoner 

Estimert tidsbruk: 1 time 

Trenger kjøkken om man skal lage eplemos og ristet havregryn. Hvis man bruker foreslåtte alternativer trenger man ikke kjøkken.  

Fremgangsmåte:  

Hjemmelaget eplemos 

  1. Vask alle eplene. 
  2. Del eplene i båter og skjær ut kjernehuset. 
  3. Sett en gryte på middels varme og dekk bunnen med 0,5 cm vann. 
  4. Ha i eplebåtene og sett på lokk. 
  5. La det småkoke til eplene faller sammen og blir helt møre. Rør jevnlig.  
  6. Om dere har en stavmikser tilgjengelig kan man mose røren slik at epleskallet blir jevnet ut. Men dette er ikke en nødvendighet.  
  7. Sett til avkjøling når du har oppnådd ønsket konsistens. Altså en mos. 

 

Ristet havregryn 

  1. Sett en stekepanne på middels varme og ha 200 g meierismør i panna og la dette smelte. 
  2. Så tilsetter du havregrynet og 4 ss sukker. 
  3. Bland dette godt slik at all havregryn blir vendt i smør. 
  4. Rør jevnlig. 
  5. Når du ser at havregrynene får en gyllen farge er den ferdig.  
  6. Ha blandingen over i en stor skål/bolle og la den avkjøles. Vend innimellom slik at den blir jevnt avkjølt.  

 

Rens av granateple 

  1. Del granateplene i 4 båter. 
  2. Ta en stor bolle med kalt vann og rens ut granateplekjernene i vannet. Da slipper du at det spruter rød saft på kjøkkenet.  
  3. Når du har skilt ut alle kjernene kan du skylle de et par ganger i rent vann før du lar dem renne av i en sil.  

 

Kremfløte  

  1. Ha all fløten i en bolle, tilsett 2 ss sukker og 1 ts vaniljesukker. 
  2. Pisk med håndmikser på middels + hastighet til kremen blir fast, men IKKE stiv.  
  3. Prøv deg frem til ønsket konsistens ved å stoppe opp innimellom og se på konsistensen. Kremen blir best om den blir «fløyelsmyk».  

 

Servering:

Retten legges opp like før servering. Man kan gjøre det enkelt ved at alle får lov til å legge opp sin egen skål eller noen legger opp for alle. Retten legges opp lagvis der eplemosen er nederst etterfulgt av havregryn og kremfløte og pyntes med granateple på toppen.  

 

Supertips:

Ferdig eplemos fås ofte kjøpt på helsekost eller større matvarebutikker. Istedenfor å lage ristet havregryn kan man også bruke en god granola. Om man heller ikke har en håndmikser kan man enkelt piske fløte i et stort rent syltetøyglass eller lignende. Dermed kan denne retten lages også uten kjøkkenfasiliteter. Granateple kan også erstattes med bær (fersk el frossen), tørket frukt, pasjonsfrukt eller noe annet man tenker passer

 

Allergener: gluten, melk 

  • Kan enkelt gjøres glutenfri ved å velge glutenfri havregryn. 
  • Kan enkelt gjøres laktosefri ved å kjøpe laktosefri kremfløte. 

Foto: Borja Lopez

Chat med Sunn Idrett