Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Cøliaki – hvordan få riktig og nok næring?

Mange lurer på hvordan de skal legge opp hverdagen med tanke på mat og måltider når de har fått diagnosen cøliaki.

Hva er Cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at man reagerer på gluten i kostholdet. Først, hva menes med en «autoimmun sykdom»? Det er sykdommer hvor kroppens eget immunforsvar reagerer ekstra sterkt og kan angripe kroppens egne celler og vev. Når en med cøliaki inntar gluten oppfatter immunforsvaret gluten som noe ukjent og farlig og setter i gang hele immunapparatet for å fjerne trusselen. Og hva med gluten, hva er det? Gluten er et protein man finner i kornsortene hvete, rug, bygg, durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut. Har man cøliaki kan kroppen reagere med blant annet magesmerter, diaré, oppkast og nedsatt matlyst når man får i seg gluten. Barn og unge kan i tillegg oppleve dårlig vektøkning, dårlig lengdevekst og mistrivsel. Symptombildet kan variere og det er derfor viktig å få bekreftet eller avkreftet en slik diagnose ved hjelp av helsepersonell. 1-3, 5

Mange lurer på hvordan de skal legge opp hverdagen med tanke på mat og måltider når de har fått diagnosen cøliaki. Ettersom det kan være vanskelig å få dekket alle nødvendige næringsstoffer på et glutenfritt kosthold, er det viktig at man følges opp av helsepersonell, gjerne fastlegen i kombinasjon med en klinisk ernæringsfysiolog ved etablering av diagnosen og overgangen til et glutenfritt kosthold. 1-3, 5

Jeg vil også anbefale at du, enten som cøliakier eller som pårørende til en med cøliaki, melder deg inn i Norsk Cøliakiforening. Her kan man møte andre med samme diagnose, andre pårørende, få inspirasjon til oppskrifter og hvordan leve med cøliaki på best mulig måte. Her kan du også få samtale med en ernæringsrådgiver, tilgang på brosjyremateriell og kurs som omhandler blant annet opplæring i hvordan leve med et glutenfritt kosthold. 1-3, 5

Hva med kostholdet ved cøliaki?

Hvis man har cøliaki er det svært viktig å unngå alle former for gluten i kostholdet ettersom tarmen kan bli skadet over tid dersom man spiser gluten. I tillegg til å holde seg unna glutenholdige matvarer, er det viktig å ha godt renhold på kjøkkenet, dvs. å vaske hender/kjøkken/redskaper/skjærefjøler osv. Dersom du bor med andre er det viktig at også de er klar over dette.1-3, 5

Det er kommet mange gode glutenfrie alternativer på markedet, både brød, knekkebrød, kjeks, kaker, rundstykker, sauser, supper osv. Mange restauranter tilbyr også gode, glutenfrie alternativer. Det er med på å gjøre hverdagen med cøliaki betraktelig enklere enn hva det var for bare noen år tilbake, men det er allikevel viktig å lese ingredienslisten på maten nøye. Det aller viktigste er imidlertid å ta vare på matgleden – prøv ulike typer glutenfrie matvarer og se hva du liker!1-3, 5

Hvilke kostholdsanbefalinger gjelder?

Anbefalingene for en med cøliaki er ikke så forskjellig fra kostråd for de som ikke har cøliaki, med unntak at det skal være glutenfritt. Er du usikker, ta kontakt med fastlegen som kan henvise videre til annet helsepersonell.4,5 Generelt sett anbefales det å spise mest mulig rene og lite bearbeidede matvarer, da disse er naturlig glutenfrie. Noen eksempler er kylling, fisk, poteter, ris og grønnsaker, olje, margarin og smør. I tillegg:

  • Bruk glutenfrie og grove kornprodukter (for eksempel glutenfrie havregryn).
  • Noen reagerer på melk og meieriprodukter når de har cøliaki. Forsøk da gjerne med laktosefrie alternativer.

Usikker på ingrediensene i en matvare?

Mange matvarer vil inneholde gluten uten at man nødvendigvis har tenkt på dette, slik som for eksempel godteri, kosmetikk, salatblandinger og ulike typer dressinger, supper og sauser. På https://www.ncf.no/glutenfri-mat/ingredienser får du en kontinuerlig oppdatert liste over ingredienser slik at du skal kunne være tryggere i dine matvarevalg. 6

Så til deg som har fått diagnosen cøliaki eller deg som har levd med diagnosen en stund. Vær bevisst på dine matvarevalg og ta vare på matgleden, slik at din kropp er så godt rustet for livet som overhodet mulig. Du skal ha denne kroppen i mange, mange år, og målet skal være at det ikke skal være vanskelig å leve med cøliaki. Har du spørsmål  –  ta kontakt med oss i Sunn idrett.

Referanser:

Foto: Alexander Mils på unsplash.com

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett