Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund
Marianne Strand-Udnæseth og Erik Røste

Energimangel må tas på alvor!

Sunn Idrett konferansen 2019.

Over 200 ledere, trenere og helsepersonell møtte opp på årets Sunn Idrett konferanse for å øke sin kunnskap og diskutere utfordringer knyttet til energimangel i idretten. Rekordmange deltakere vitner om en høy interesse for årets tematikk. Tittelen for Sunn Idrett konferansen var «Når energien mangler», og omhandlet konsekvenser av lav energitilgjengelighet i idretten. I et stappfullt Panorama på Ullevaal Stadion var engasjementet stort rundt årsaker, konsekvenser og ikke minst tiltak til hva vi kan gjøre for å forebygge energimangel hos unge utøvere i utvikling.

Panorama på MEET Ullevaal var fylt til randen under Sunn Idrett konferansen 2019. Foto: Karl Filip Singdahlsen

Må bli obligatorisk i trenerutdanningen

For lav tilgang på energi er en stor utfordring i idretten. På fagspråket kalles dette Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Enkelt forklart handler det at utøvere får i seg for lite mat i forhold til treningsmengde og total belastning. Dette fører til at kroppen får for lite energi til å opprettholde funksjoner som er viktig for optimal helse.

RED-S har negativ påvirkning på helse og prestasjon for både gutter og jenter. Økt risiko for tretthetsbrudd, tap av menstruasjon, lave testosteronverdier og dårligere treningskvalitet er bare noen av konsekvensene. Kristin Lundanes Jonvik, fagansvarlig i Sunn Idrett kunne faktisk melde at RED-S ikke bare gjelder de med spiseforstyrrelser, men også unge utøvere som øker treningsmengden og ikke klarer å planlegge og få i seg nok energi. Siden langrenn er en idrett både med store treningsvolum og med fokus på vekt som prestasjonsfaktor, tar Norges Skiforbund dette på alvor.

-Kunnskap om dette må bli obligatorisk i trenerutdanningen på alle nivåer. Helse må alltid gå foran prestasjon. Det sa Vidar Løfshus, nylig avgått landslagssjef i Norges Skiforbund. Han var blant de mange foredragsholderne- og debattantene som var til stede for å dele sine erfaringer.


Jorunn Sundgot-Borgen og Vidar Løfshus var blant foredragsholderne og debattantene på Sunn Idrett konferansen 2019. Foto: Karl Filip Singdahlsen

Foreldre må tørre å være foreldre

Til stede var også Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges Idrettshøgskole. Selv om Norge er et foregangsland i å ta denne problematikken på alvor, mente hun likevel at altfor få foreldre tør å være foreldre. Flere må rett og slett se og snakke med barnet, og fange opp signaler dersom totalbelastningen blir for stor. Sundgot-Borgen var også tydelig på at lav energitilgjengelighet i fremtiden må anses som en skade på lik linje med andre idrettsskader, slik at flere forstår hvor alvorlig situasjonen er.

Skulle ikke sammenlignet seg med de andre

Tidligere landslagsløper i langrenn, Marthe Kristoffersen, fortalte ærlig om sin opplevelse av å være en svært lovende juniorløper som i en alder av 18 år plutselig var en del av verdens beste seniorlandslag. I stedet for å fokusere på seg selv og følge sin egen utvikling, kopierte hun treningsmetodene til de eldre og mer erfarne utøverne. Det angrer hun på i dag.


Marthe Kristoffersen i dialog med Vidar Løfshus og Guro Røen. Foto: Karl Filip Singdahlsen

– Jeg skulle ønske jeg kunne klype meg selv i armen og si “fortsett sånn du gjør” i stedet for å sammenligne meg med andre, sa hun i dialog med Vidar Løfshus og debattleder Guro Røen. Hun oppfordrer trenere til å bevisstgjøre og trygge unge utøvere til å følge sin egen utviklingstrapp.

Når det trenes mer – må det spises mer

Det er ofte i skjæringspunktet mer trening og sammenligning med andre, at utøvere av forskjellige årsaker ender opp med lav energitilgjengelighet. Enten bevisst eller ubevisst.


Utøvere som klarer å fylle på med bra mat og kosemat, tåler treningsbelastningen best, sa Heidi Holmlund på Sunn Idrett konferansen 2019. Foto: Karl Filip Singdahlsen

Trener man mer, må det mer mat til. Så enkelt, og så vanskelig. Heidi Holmlund, klinisk ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, mener det må trenes på nettopp dette. Mange er flinke til å lage treningsprogrammer med forskjellige økter og periodisering, men hvor flinke er de til å planlegge matinntak og sikre godt energinivå? Det var spørsmål hun var innom i sin presentasjon, som føyet seg inn i rekken av gode, lærerike og inspirerende innslag.

Få tilsendt presentasjonene – gratis

Ønsker du å få tilsendt presentasjonene fra dagen? Neste uke vil vi sende ut presentasjonene til alle på nyhetsbrev-listen vår. Meld deg på i boksen under!

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett