En helt vanlig meniskoperasjon i kneet fikk alvorlige konsekvenser. Som 18-åring hadde Hanne en komplett ryggmargsskade med lammelser fra livet og ned.
Vår nye Sunn Idrett-ambassadør Hanne Eriksson er opprinnelig fra Honningsvåg. Hun har drevet med mange ulike idretter opp gjennom barndommen. En svært aktiv og allsidig jente. Nå er det friidretten som prioriteres. I 2019 tok hun for alvor steget opp i verdenseliten i sprint med bronse på 100 m under Sharjah International Meeting. Sammen med kjæresten bor hun i Oslo. Det trenes nesten daglig på Bislett stadion og ukentlig på Olympiatoppen. Drømmen om Paralympiske Leker i Tokyo 2020 er i sikte.
Første meniskoperasjon var mislykket og Hanne måtte operere igjen. Etter dette oppsto det komplikasjoner med alvorlig infeksjon og lite bevegelse i kneet, etterfulgt av innleggelse på sykehus for videre behandling og rehabilitering. Dette var 5 måneder etter første operasjon.
– Underveis i rehabiliteringen utviklet ting seg og jeg fikk alvorlige symptomer med pusteproblemer, anfall og lammelser. Den gang ble lite gjort og legene fant ikke noe konkret diagnose eller ordentlig behandlingsform. Legene beroliget med at «det kommer til å ordne seg».
Etter en stund med vedvarende sykdom og ingen bedring ble det sagt at det ikke var mer som kunne gjøres. Hanne ble sendt hjem med beskjed om at ting skulle normalisere seg. Det tok tid før legene fant ut av hva som hadde skjedd. Etter lange opphold på sykehus og undersøkelser hos spesialister ble det konkludert med at det hadde vært en uoppdaget nervesykdom som hadde laget en permanent, komplett ryggmargsskade med lammelser fra livet og ned.
– Denne perioden var veldig tøff, det var vanskelig for meg å takle det som skjedde. Det ble mye motgang på kort tid, livet ble snudd opp ned og hverdagen ble absolutt ikke det samme igjen.
– Det at jeg hadde familie og venner rundt meg denne tiden tror jeg var avgjørende for at jeg har kommet meg dit jeg er i dag. Jeg følte meg aldri alene, hadde alltid folk rundt meg og noen å snakke med når jeg hadde behov for det. Tiden rett etter sykehuset ble brukt til å tilpasse seg og mestre en ny hverdag, både for henne selv og de rundt henne. Men etter at Hanne aksepterte at resten av livet kom til å være i rullestol, så har hun hatt en type innstilling «dette klarer jeg!».
– Denne indre motivasjonen har helt siden da hjulpet meg på vei. Jeg bestemte meg raskt for at jeg skulle bli best mulig i egen situasjon.
Favoritthobbyen er å trene! Ellers er jeg veldig glad i å reise, bake, og å være med venner og kjæreste. Når jeg slapper av kan jeg gjerne gjøre noe husarbeid, se på serier eller lese pensumbøker, sier Hanne og poengterer:
– Det er også utrolig viktig å klare å «disponere» hverdagen sin riktig, å ha nok tid til både trening, skole, familie og venner.
Og hverdagsmestring er hun god på! Hanne tar grunnlærer- og spesialpedagogikk-utdanning og prioriterer et sosialt miljø både på og utenfor idrettsbanen. For å få nok treningstimer i løpet av en dag står hun opp kl. 05:00.
– Jeg elsker det jeg gjør og er målbevisst, sta og dedikert i arbeidet som legges ned.
Hanne forteller at hennes vei til toppen ikke har vært enkel, men at hun har kommet dit hun er i dag ved å være motivert og dedikert, tørre å utforske og gå utenfor komfortsonen. – Det er også viktig å huske på at selv de beste gjør feil, forteller Hanne. Å våge å mestre, men samtidig å gjøre feil og ta feil er viktig for å bygge en god selvfølelse.
Se også: Hvor god selvfølelse har du?
Hun prøver alltid å tenke positivt og på en tyngre dag tenker hun på noen gode opplevelser hun har hatt og prøver å minne seg selv på hvor bra hun egentlig har det. Livet går opp og ned, og alle vil oppleve både gode og dårlige dager – på de dårlige dagene er det kanskje ekstra viktig med familie og venner rundt seg. Spesielt i tyngre perioder med sykdom og skade bruker hun favorittsitatet: Enten så går det bra, eller så går det over!
Det å lage god mat sammen med andre, gjerne noe nytt, som tar litt tid og er proppfullt av gode næringsstoffer – er matglede for Hanne. Det er ekstra deilig å sette seg ned å spise et godt måltid sammen med de du er glad i! Hun er veldig glad i gjærbakst og sjokolade, og sier at så lenge hovedmåltidene er næringsrike er det helt OK å skeie ut med kosemat noen ganger. Som «hverdags-kosemat» spiser hun gjerne masse deilig frukt og vaniljekesam.
– Resultater vil komme med tiden, det nytter ikke å haste seg. De beste utøverne har brukt mange år på å komme dit de er i dag! Uansett om du vil nå toppen eller ikke, så vil du se resultater med tiden. Da Hanne fikk beskjeden om at resten av livet kom til å være i rullestol, hadde hun ikke sett for seg at hverdagen noensinne kunne bli så bra igjen. Det handler om å aldri gi opp, både i hverdagen, på trening, skole og uansett hva det måtte være.
Velkommen på Sunn Idrett-laget Hanne! Vi ser fram til å bli bedre kjent med deg og lære av dine erfaringer.