Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Hvor god selvfølelse har du?

Forskjell på selvfølelse og selvtillit.

Mange blander sammen begrepene selvfølelse og selvtillit, som egentlig er to veldig forskjellige ting. Selvtillit handler om prestasjoner, mens selvfølelse er den verdi man føler man har som menneske. Man kan ha god selvtillit fordi man presterer godt i fotball, i svømming, på skolen eller andre områder, men likevel ha dårlig selvfølelse.

Dette er selvfølelse

Man kan finne ut av hvordan det står til med ens selvfølelse ved å sjekke hvordan man tenker om seg selv og hvordan man snakker til seg selv inne i sine egne tanker. Selvfølelse handler om hvordan vi takler utfordringer, hva vi forteller oss selv, og hvor verdifulle vi føler oss. Når man har en sterk selvfølelse har man en tendens til å snakke seg selv opp, tenker tanker som «dette klarer jeg», «jeg kan få det til», «dette skal jeg få til», «jeg kan fikse dette» osv. Når man har lav selvfølelse, styrer tanker og indre dialog av typen «jeg klarer det ikke», «dette går ikke», «jeg får det ikke til», «jeg er ikke god nok», «jeg fisker det ikke» osv.

Selvfølelsen vår er god hvis vi:

  • Har en følelse av verdi som person uavhengig av prestasjoner
  • Føler oss like gode som alle andre
  • Tenker tanker som støtter oss og bakker oss opp
  • Sier hva vi mener, også̊ hvis andre mener noe annet
  • Våger å mestre, men samtidig å gjøre feil og ta feil
  • Tåler usikkerheten som vi alle har i oss av og til

Selvfølelse er ferskvare

Selvfølelse er noe vi er født med. Vi har tro på oss selv, som barn prøver vi ut ting, vi gjør feil, justerer og prøver igjen. Etter hvert som vi vokser opp, opplever vi å bli avvist, ignorert, vi opplever å bli sammenlignet og gjøre feil og bli kritisert. Ut fra denne læringen begynner vi å lage oss oppfatninger om oss selv og verden. Den oppfatningen, vår måte å tenke om oss selv og det som skjer avgjør hvordan vi har det. Når vi har god selvfølelse tenker vi støttende og oppbakkende tanker, når vi har lav selvfølelse tenker vi tanker som gjør at vi ikke føler oss gode nok. Derfor er det viktig å legge merke til hva vi tenker. På samme måten som vi kan trene opp kondisjonen og vår styrke kan vi trene på å snakke oss selv opp.

I løpet av livet kan alle ha perioder med lav selvfølelse. Det betyr ikke at du er et dårlig menneske, eller at det er noe feil med deg. Vi kan alle trene opp selvfølelsen vår, og det har ofte stor betydning både for hvordan vi føler oss og hva vi gjør og presterer.

5 steg til god selvfølelse

1. Slutt å sammenlikne deg med andre

Uansett hvor mye du har, hvor god du er, eller hvor mange likes du får i sosiale medier, finnes det alltid noen som har mer, er bedre eller får flere likes enn deg. Den sikreste måten å ødelegge for seg selv og få dårlig selvfølelse, er å fortsette å sammenlikne seg med andre. Det finnes bare én person du bør sammenlikne deg selv med, og det er deg selv. Det vi tror om andre er dessuten ikke alltid slik det egentlig er.

2. Sett inn på selvfølelseskontoen

Tenk på selvfølelsen som en sparekonto. For at du skal ha penger til å gjøre det du ønsker deg, trenger du å sette inn penger på kontoen. Slik er det også med selvfølelse. Ta for eksempel noen minutter hver dag der du tenker gjennom tre ting ved deg selv som du setter pris på. Metoden er som følger: STANS det du holder på med og legg merke til hva det er som gjør at du føler deg stolt, flink, glad osv. KJENN på den følelsen, og LAGRE den følelsen inni deg selv. SKRIV NED hva du følte så raskt du kan. Ved å gjøre denne øvelsen, fyller du på selvfølelseskontoen.

3. Vær takknemlig

I en stor undersøkelse der man ba flere tusen mennesker om å skrive ned tre ting hver dag som de var takknemlige for, viste at 80% av de som hadde gjort denne øvelsen hadde forbedret livskvaliteten betydelig. Det kan gi en veldig god start på dagen hvis du bruker noen minutter når du våkner til å tenke etter og føle på alt du er takknemlig for i livet ditt. Dette skaper en god følelse som du tar med deg inn i den nye dagen. Om kvelden kan du gjerne skrive ned fem ting som du er takknemlig for. Samtidig som du skriver kan du kjenne på følelsen av takknemlighet.

4. Framsnakk deg selv

Du kan ha tanker som støtter deg og bakker deg opp. Men det finnes også tanker som kritiserer deg og snakker deg ned. Men det finnes en metode for å snu negative tanker:

  • Observer tanken: Legg merke til hva du tenker uten å dømme eller tolke tanken. Det kan godt hende du blir overrasket over hva du forteller deg selv i hodet ditt. Når du har observert tanken kan du velge å la den seile videre som en sky på himmelen. Hvis den snakker deg ned, si tydelig «STOPP dette vil jeg ikke høre mer om!».
  • Snu tanken til noe som gir en god følelse: Du kan for eksempel tenke på noe du gleder deg til eller noe annet som gir deg en positiv følelse.
  • Framsnakk deg selv: Finn noe du setter pris på ved deg selv.

5. Aksepter deg selv slik du er

Mange søker anerkjennelse og bekreftelse utenfor seg selv. Men det er en myte at selvfølelsen styrkes av ytre bekreftelser. Det kan føles godt å få en positiv tilbakemelding fra andre, men hvis vi gjør oss avhengige av det, vil vi hele tiden forsøke å tilpasse oss andre for at de skal like oss og anerkjenne oss. Alternativet er å lære å akseptere og anerkjenne seg selv. Det betyr at du godtar og ser med vennlige øyne på deg selv slik du er. Å anerkjenne deg selv handler om å være snill mot deg selv, og gi deg selv støtte og oppbakking på samme måte som du ville gjort for din beste venn.

 

Innlegget er hentet fra boken «Smart for livet» av May-Bente Høiland-Lode

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett