Enten du som utøver bor alene eller sammen med familien din, kan det være en utfordring å planlegge alle måltider i løpet av en uke. Et tips kan være å samles på søndag og skrive en handleliste for den kommende uka. Dette kan inkludere middager, forslag til frokost/lunsj/kveldsmat og mellommåltider. På den måten kan det være lettere å kjøpe inn maten man trenger for å ha nok energi til både skole, trening og annet sosialt som skjer.
Et smart tips er å ha en liten bag/treningspose med noen matvarer i skolesekken og treningsbagen. Dette kan være tørrvarer, som nøtter og tørket frukt. Dette kan ligge der hele tiden, samtidig kan du fylle på med en ekstra matpakke, smoothie, yoghurt, sjokolademelk eller annet. Da har du noe i backup om du går tom for energi i løpet av en dag, eller kanskje dagen ble annerledes enn planlagt?
Som idrettsutøver reiser du kanskje en del på treningsleir eller konkurranse. Da kan det være utfordrende å spise riktig og ofte nok.
1. På reisedagen (flyreiser eller lange reiser i bil/buss)
2. Treningsleir
På treningsleir ofte blir større treningsmengder enn du er vant med hjemme. Da trenger kroppen din ekstra energi og du må spise mer mat. Hvis man bor på hotell er det ofte lagt opp til kun tre måltider; frokost, lunsj og middag. For en som trener, kan det bli for lite. Husk derfor et par mellommåltider, slik at det ikke går for lang tid mellom hvert måltid. På den måten får du dekket energibehovet ditt.
Et tips er å smøre med seg en ekstra matpakke fra frokosten og/eller lunsjen, dersom restauranten tillater det. Dersom middag serveres mellom kl. 18-19 bør du også spise et kveldsmåltid. Kornblanding med melk eller yoghurt eller brødskiver med enkelt pålegg er fint å ha tilgjengelig som et ekstra måltid, enten det er på rommet eller det blir arrangert i fellesskap av støtteapparatet som er med. På de fleste overnattingssteder finnes det kjøleskap tilgjengelig for å oppbevare mat som må stå kjølig.
3. Vær forberedt!
Når man reiser til andre steder og land, kan både matvareutvalget og tidspunkt for måltider være annerledes fra det du er vant med. Dette kan by på utfordringer dersom du ikke er forberedt og planlegger godt. Ha en plan på hvordan du skal imøtekomme behovene for væske, karbohydrat, protein, vitaminer og mineraler.
Hvis du fra tidligere vet at det er et manglende utvalg av enkelte matvarer der du skal, kan du for eksempel ta med deg noe hjemmefra eller kjøpe inn ekstra matvarer på stedet. Eksempler kan være tørrvarer som havregryn, kornbladning og brød, eller pålegg som makrell i tomat og leverpostei. Det er også viktig at du klarer å få i deg nok mat, selv om maten som serveres ikke er slik du er vant med.
Som idrettsutøver må man være proff på å spise, selv om maten ikke er den beste eller man har dårlig matlyst. På samme måte som man trener på en kald regnværsdag, selv om treningslysten ikke er på topp.
Idrettsarrangementer kan ofte vare flere timer. Derfor er det viktig å støtte opp kroppen med riktig energi og nok væske for at dette skal bli gode opplevelser med idrettsglede og mestring.
Eksempler på mat som kan serveres på idrettsarrangement: