Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Råd til deg som er skadet

Skader er kjedelig og legger en demper på tilværelsen. Her kommer gode råd til deg som er skadet.

Skader er forholdsvis vanlig blant idrettsutøvere. Å bli skadet midt i en sesong eller rett før en konkurranse vil naturlig nok oppleves utrolig kjedelig og krevende. Det utfordrer oss, både fysisk og psykisk og vil kunne legge en demper på tilværelsen.

Mange erfarne toppidrettsutøvere har opplevd skader og suksessoppskriften deres er at du må øve deg på å akseptere, bygge indre drivkraft/motivasjon og fokusere på deg selv og din utvikling. Ha litt skylapper for alle andre der ute, og bruk kreftene dine konstruktivt på å bygge deg selv opp igjen. Fokuser på balanse mellom aktivitet, hvile og restitusjon, og sørg for å strekke en hånd ut til de rundt deg. Du er ikke en belastning eller en plage selv om du blir parkert på sidelinjen en stund.

Idretten skal være en del av, men ikke hele livet ditt. Balanse er et viktig stikkord, og det gjelder å fylle på med hobbyer og aktiviteter som kan gi deg en pause og et avbrekk. Å ta et skritt om gangen, og ta tiden til hjelp kan utfordre motivasjon og idrettsgleden. Når vi er skadet trenger vi at noen backer oss litt ekstra, motiverer oss, lytter til oss og støtter. Vi trenger trenere som spør hvordan vi har det, som bekrefter oss og som vier tid til både oss og de friske utøverne. Vi trenger lagkamerater som bryr seg, og vi trenger å bli sett for den vi er og ikke bare det vi gjør.

Råd til deg som er ute med en skade:

Søk sosial støtte

Det er ikke bare skaden i seg selv, men alt det skaden i seg selv innebærer som er tøff å takle: opplevelsen å skuffe seg selv, kanskje foreldre og trenere. Opplevelsen av savn etter å dele idrettsøyeblikk, savnet etter lagfølelsen, samhold og treningsøkter. Opplevelsen å plutselig stå litt utenfor å se inn. En form for ensomhet og tap av det som pleier å være ditt fristed. Da er det ekstra viktig å søke seg til de rundt deg, være sosial og gjøre ting som får hodet og tankene over på noe annet.

Aksepter følelsene

Aksepter følelsene dine. Aksepter at det er sånn eller slik du har det akkurat nå. Hvis du prøver å skyve bort problemene, så forer du dem med oppmerksomhet og de vil vokse og ta opp mer plass. Kjenn på tristheten, sinnet eller frustrasjonen, og aksepter følelsen, samtidig som du bestemmer deg for å jobbe for å ha det bra. Både her og nå, og i fremtiden.

Snakk med noen

Våg å være sårbar. Våg å åpne opp om hvordan du har det på innsiden. Vi mennesker er ikke følelsesløse roboter som klarer oss helt alene. Vi er flokkdyr som trenger hverandre, og særlig når vi opplever tøffe stunder. Er det noen du stoler på og som du kan snakke om hvordan du har det? Kanskje en trener, en lagkamerat/venninne, en mamma eller en pappa, onkel eller lærer. Strekk ut en hånd og sørg for å ikke gå alene med vonde tanker.

Fortolkning

Tenker du svart / hvitt, at denne skaden vil ødelegge hele din karrière og at du like gjerne bare kan gi opp? Slikt negativt tenkning kan komme i kjølvannet av en skade, og når vi er frustrerte og oppgitte. Forsøk å være litt detektiv på egne tanker, og ta slik negativ, indre selvsnakk på fersk gjerning. Spør deg selv:

  • Ville jeg sagt det samme til en god venn hvis hun/han var ute med en skade? Hva ville jeg satt for å oppmuntre og støtte?
  • Snakk til deg selv slik du ville ha støttet en god kamerat/venninne

 

Vil du lese mer? Se artikkelen i sin helhet her

 

Foto: Yogendra Singh på unsplash.com

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett