Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Sliter du med mat og trening? Du er ikke alene

Hver tirsdag kveld fra 19.30 - 21.30 kan du chatte med psykolog Marie Singdahlsen på vår anonyme chattetjeneste. Uansett alvorlighetsgrad, om det gjelder deg eller noen du er glad i, stort eller smått: Snakk om det, du er ikke alene.

Vi vet at det hjelper å dele

Fra mars til oktober 2020 har vi hatt en økning på 57 % i antall henvendelser sammenlignet med 2019. På chatten får Marie henvendelser om alt fra skader, vekt, mat og selvbilde til stress, prestasjonspress, søvnvansker og ensomhet. Spiseforstyrrelser er også et viktig tema som ofte går igjen. Hun er utrolig glad for at så mange tar steget og tar kontakt. 

– Jeg opplever at mange tar kontakt for å snakke om spiseforstyrrelser, både de som har hatt det tidligere, de som har det nå og de som er i faresonen for å utvikle det. Noen setter for første gang ord på tankene og følelsene sine når de skriver i chatten, og det kan være kjempeskummelt. Men det er så bra at de tør, det er kjempeviktig å dele det med noen, enten det er anonymt på chat eller til noen du stoler på. 

– Vi vet at det hjelper å dele. Gjør det gjerne så fort som mulig, for jo tidligere man tar tak i det, desto bedre er sjansene for å bli frisk og rask igjen. Jeg opplever at mange ikke vil bry noen med problemene sine, men dine nærmeste ønsker at du skal “bry” dem og de vil hjelpe! 

Til rollemodellene

At foreldre ønsker at du skal bry dem vet Marie mye om, for det er ikke bare unge som tar kontakt på chatten. Også foreldre, familiemedlemmer og trenere tar kontakt for å få råd til hvordan de kan hjelpe sine kjære og til hvordan de kan ta den første samtalen. Til de voksne har hun også noen viktige tips: 

– Forsøk å være åpen og nysgjerrig mot ungdommene, unngå anklager og mistenkeliggjøring. Jeg får ofte spørsmål fra voksne (og ungdom) på chatten om hvordan snakke om vanskelig ting og hvordan starte en samtale. Ett råd jeg ofte kommer med er å «ta det på deg selv»; altså at du som ønsker å starte en samtale forsøker å si noen om hva du har sett og lagt merke til den siste tiden, at det bekymrer deg og høre ut hvordan mottaker tenker om det som ble fortalt. Og vent på svar og gi vedkommende tid. Her er det viktig at de voksne forbereder seg på alle slags reaksjoner og vær klar for å ta en oppfølgingssamtale! Da viser du ungdommen at du følger opp og tar det på alvor. 

Marie er også opptatt av hva voksne gjør – hva viser de voksne til barna sine?

– Voksne rundt unge idrettsutøvere må være gode rollemodeller, for dere er de viktigste forbildene de har. Så tenk litt gjennom ting du gjør. Snakker du nedsettende om egen kropp? Hvordan snakker vi om kropp i vår familie? Skryter du av barnas personlige egenskaper, eller av barnas prestasjoner? Det du vektlegger vil også barnet ditt vektlegge. 

Ønsker mer åpenhet om spiseforstyrrelser

Langrennsløperen Øystein Pettersen er en av de som brenner for mer åpenhet rundt spiseforstyrrelser i idretten. Han mener at vi fortsatt har en lang vei å gå i å normalisere det å snakke åpent om det. 

– Jeg mener at spiseforstyrrelser er det siste tabuet vi har i idretten. Trening handler i stor grad om samhold, men jo lenger opp man kommer, jo mer settes fokuset på prestasjon. Kropp og prestasjon har en sammenheng, og dette økte kroppsfokuset kan bidra til spiseforstyrrelser hos idrettsutøver. Da er det viktig at vi snakker åpent om problematikken, men der føler jeg ikke helt at vi er enda. 

Selv har Pettersen alltid vært en matglad type, som sverger til nok vanlig mat. Jo mer du trener, jo mer tar du inn, men det trenger ikke være et strengt regime. 

– Da jeg begynte med langløp snakket vi alltid om energi for å prestere. Ikke hvor lite vi kan gå på, men hva som er optimalt for trening og for konkurranse. Min strategi var alltid å spise det jeg trengte for å kunne få til det jeg skulle. Jeg synes også det er viktig å kose seg, og det trenger ikke bety at det er usunt. Bruk ordentlige råvarer, lag god mat og kos deg!

Har du noen gode tips til unge utøvere i dag?

– Ikke fokuser så mye hva som er sunt og usunt, rett heller fokuset mot hva du trenger for å prestere slik du ønsker. En stor del av det handler om trivsel og det å være i balanse. Kroppen din skal fungere – det er det viktigste. Prestasjon og trivsel går hånd i hånd og så lenge du trives med det du spiser og dekker de grunnleggende behovene er du i mål. 

Her finner du gode hjelpetjenester

Hvis du føler at du eller noen du er glad i trenger hjelp med forholdet til mat, har psykolog Marie mange forslag til gode og trygge hjelpetjenester: 

  • Du kan snakke med oss i Sunn Idrett på den anonyme chatten eller kontakte oss på e-post bekymret@sunnidrett.no.
  • Fastlegen din
  • Helsesykepleier på skole
  •  Mental Helses hjelpetelefon er 116 123, eller du kan snakke skriftlig på sidetmedord.no.
  • Mental Helses foreldresupport
  • Kirkens Bymisjon SOS kan nås døgnet rundt på 22 40 00 40
  • På Instagram:
    • Spisfo_ (spiseforstyrrelsesforeningen)
    • psyktdeg (psykolog Maria Østhassel)
    • psykolog.med.sovepose (psykolog Johanne S. Refseth)

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett