Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Planlegg mat som du planlegger trening!

Planlegging er halve jobben.

Vi i Sunn Idrett snakker mye om å spise smart. Du har kanskje fått med deg at det er lurt å spise mange ganger om dagen, det er viktig å spise før trening og at du bør ha med deg et lite restitusjonsmåltid til etter trening. Mange kan teorien veldig godt, men allikevel kan det skje at du ikke rakk å smøre matpakke før du måtte ut døren, matboksen ble tom allerede før lunsj eller at den yoghurten du gjerne skulle hatt til etter trening ikke var på plass i bagen. Det å spise smart krever planlegging, og her får du fem tips til hvordan du kan få til dette i en travel hverdag.

1) Lag handleliste

Enten det er du eller noen andre som handler inn, så er det lurt å lage en liste over hva du trenger før du går på butikken. Start med å gå gjennom hva som finnes i skap, kjøleskap og fryser. Er det noe du kan bruke til middag? Eller i de andre måltidene? Hva mangler du? Tenk gjennom hvordan de neste dagene ser ut. Hva skal du ha til middag og for hvor mange dager skal du handle inn? Hva skal du ha i matpakken? Trenger du kanskje å lage flere matpakker noen dager? Hva skal du ha med til restitusjonsmåltider? Hva skal du ha til mellommåltider? Det kan være lurt å dele opp handlelisten i middager, brødmåltider og mellommåltider så er det lettere å huske alt.

2) Ha alltid mat i skapet

For å slippe å gå på butikken hver dag er det lurt å ha et lager i skapet hjemme. Havregryn, pasta, ris, knekkebrød, suppeposer, nøtter, kjeks og rosiner holder seg lenge. Det samme gjelder boksemat som makrell i tomat, tunfisk, kjøttboller, hakkede tomater og bønner. Egg har lang holdbarhet og kan være et godt middagsalternativ på travle dager. Fisk, kylling, kjøttdeig og fiskekaker kan fryses i porsjoner, og sammen med frosne grønnsaker og ris eller pasta fra tørrskapet har du alltid middag.

3) Frys ned restene

Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon til middag, og frys ned i bokser slik at du har i reserve til travle dager. Lasagne, wok, pastaretter og gryteretter tåler godt frysing. Sett gjerne boksen til tining i kjøleskapet om morgenen eller varm den opp i mikrobølgeovn rett fra fryseren. Ferdig oppskåret brød eller polarbrød tiner fort eller kan varmes i brødrister. Rundstykker kan tas ut om morgenen og er ferdig tint i løpet av et par timer.

4) Ha en matbag i bagen

På travle dager trenger du å ha med deg flere måltider på farten. Det å pakke en ekstra bag med mat kan være en smart måte å passe på at du får i deg nok. Pakk gjerne flere matpakker og mellommåltider i bagen. Noe tåler å bli liggende i bagen over lang tid, for eksempel nøtter, kjeks, energibarer eller rosiner. Annet må du fylle på med daglig, slik som matpakker, yoghurt, sjokolademelk og bananer.

Flere tips finner du i artikkelen: «Dette er matbagen som frister (hele dagen)»

 5) Gjør maten klar kvelden før

Dersom du har dårlig til om morgenen er det lurt å planlegge matbagen din kvelden før. Pakk ned oppskåret brød eller polarbrød, en boks makrell i tomat, nøtter, kjeks og andre matvarer som ikke trenger å ligge kaldt. Ha gjerne en egen hylle i kjøleskapet med alt annet som skal med i matbagen, slik som matpakke (som også kan smøres kvelden før), skivet ost, tubeost, kokt skinke, middagsrester, yoghurt og sjokolademelk. Bruker du litt tid på å gjøre alt klart kvelden før, trenger du bare å fylle bagen om morgenen. Husk bare å pakke ekstra mat til frokost dersom du ikke rekker å spise før du må ut døren.

Planlegging er som sagt halve jobben. Det som skiller de beste fra de gode er totalpakken: ikke bare å være best på å trene, men best på kosthold, hvile, finne sin balanse og flytsone. Det er krevende å få til i en hektisk hverdag, så oppskriften til suksess er god planlegging.

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett