Resultatet skal bli en større dokumentar som vil sendes på BBC senere i år.
Et stort produksjonsteam på oppdrag fra BBC kom i går på besøk til Norge for å lære mer om Sunn Idrett sitt arbeid i Norge.
BBC ønsket også mer kunnskap om helseattest og helsesertifikatordningene til utøvere innenfor idretter som frem til i dag har vært tilknyttet Sunn Idrett. Dette omhandler Norges Friidrettsforbund, Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Norges Orienteringsforbund.
Og det var ingen hvem som helst som dukket opp på Olympiatoppen som BBCs programleder for dagen, nemlig fridrettslegenden Colin Jackson fra Wales. Jackson har fire VM-medaljer, derav to VM-gull i 110 m hekk fra Stuttgart-VM i 1993, og i Sevilla-VM i 1999. I tillegg vant Jackson OL-sølv på samme distanse i OL i Seul i 1988.
Det ble en lang og innholdsrik produksjonsdag hvor NIF hadde tilrettelagt for en rekke intervjuer med både støtteapparat og utøvere som har vært involvert i Sunn Idrett sitt arbeid.
Godt samspill mellom helsepersonell og utøver
BBC startet dagen sammen med Skiforbundets lege, Øystein Andersen, som fortalte mer om bakgrunnen og betydningen av helseattestordningen og verdien av tydelige og forutsigbare retningslinjer for å kunne konkurrere ut fra et helsemessig perspektiv.
Friidrettsutøver Karoline Bjerkeli Grøvdal har ved en rekke anledninger bidratt i Sunn Idretts arbeid og stilte velvillig opp for BBC for å fortelle om egne spiseforstyrrelser tidlig i sin karriere, og hvordan hun selv tok tak i utfordringene og kjempet seg tilbake til en frisk og sunn toppidrettsutøver. Grøvdal roste helseattestordningen og mente tiltaket har en viktig preventiv effekt for å forhindre spiseforstyrrelser i typiske utholdenhetsidretter. Grøvdal fikk også et hyggelig møte med den tidligere friidrettsstjernen Colin Jackson og de to gjennomførte en lett treningsøkt sammen på Sognsvann stadion ved Olympiatoppen.
Skiforbundets lege, Øystein Andersen, fra legekontoret hvor det ble gjennomført en tenkt helsekonsultasjon mellom lege og utøver. Foto: Finn Aagaard
Sunn Idrett – både for topp og bredde
BBC ønsket å få mer kunnskap om etableringen av Sunn Idrett, helseattestordningen og det holdningsskapende arbeidet i dag som gjøres mot både klubber, trenere, foreldre og utøvere i norsk breddeidrett.
Leder for Sunn Idrett i Norge, Marianne Strand-Udnæseth, fortalte om samarbeidsprosjektet som ble opprettet mellom utvalgte særforbund og Norges idrettsforbund i 2008, og hvordan Sunn Idrett nå, etter 12 års drift, har blitt innlemmet som en del av Norges idrettsforbund.
Sunn Idrett skal spre kunnskap om idrettsernæring og fremme sunne idrettsmiljøer med gode holdninger og sunne verdier knyttet til mat, kropp, helse og prestasjon i idretten.
– Vårt arbeid skal bidra til å spre kunnskap om kosthold og idrettsernæring, skape gode matkulturer og trivsel rundt mat, heve kompetansen om idrett og spiseforstyrrelser hos trenere og foreldre, skape større åpenhet om temaet og ikke minst redusere forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere, poengterte Strand-Udnæseth i sitt intervju til BBC.
Saken fortsetter under bildet.
Friidrettsstjernen Karoline Bjerkeli Grøvdal slet selv med spiseforstyrrelser tidlig i karrieren. Hun er glad for at helsteattestordningen har kommet på plass. Ordningen bidrar til at utøvere med ulike helseutfordringer blir fanget opp på et tidlig tidspunkt, og kan få hjelp. Foto: Finn Aagaard
BBC ønsket spesielt å få mer kunnskap om helseattest-ordningen, og hvordan innføringen av denne hadde gitt ønskede effekter for utøverne. Selve attesten består av to komponenter – et egenerklæringsskjema og et skjema fra en undersøkelse utført av fastlege. Begge deler må være utfylt og signert for å kunne konkurrere internasjonalt.
-Et av våre viktigste fokusområder er at helse alltid skal gå foran prestasjon. Sammen med Olympiatoppen har vi derfor utviklet en ordning med helseattest og helsesertifikat som tilsier at en utøver er frisk nok til å konkurrere ut ifra de parametere som innhentes, sa Marianne Strand-Udnæseth.
Disse parameterne skal avdekke om en utøver har ernæringsutfordringer, spiseforstyrrelse eller om det foreligger andre forhold som er relevant for vurderingen av om utøveren er helsemessig skikket til å representere. Vurderingen blir gjort i tråd med retningslinjene «Når skal vi si stopp?»
BBCs besøk ble avsluttet på friidrettsbanen på Sognsvann der trener Eirik Førde gjennomførte en treningsøkt for syv talentfulle utøvere i alderen 15-20 år fra Tjalve og Koll idrettslag. Førde og en av utøverne ga begge honnør til Sunn Idretts viktige arbeid for å skape gode og sunne holdninger til unge utøvere i samtale med BBCs produksjonsteam.