Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Skadevirkninger

Spiseforstyrrelser kan gi skadevirkninger på kroppen og i ytterste konsekvens være livstruende.

For idrettsutøvere vil en spiseforstyrrelse også virke negativt inn på prestasjon.

Ved anoreksi vil et vedvarende redusert energiinntak og underernæring føre til mangelsykdommer og endring av den hormonelle balansen. Muskelmassen (inkludert hjertemuskelen) og benvevsmengden avtar. Lengdeveksten kan forsinkes eller stoppe helt opp mens sykdommen er aktiv, og gi kortvoksthet. Hos jenter kan brystutviklingen forsinkes og menstruasjon bortfalle. Kroppen får et mindre antall røde og hvite blodceller og hjertestørrelsen kan bli mindre. Problemer med mage og tarm samt nyrene er også mulige skadevirkninger. Det er ikke uvanlig med håravfall og dunaktig hårvekst i ansiktet og på kroppen.

Å spise mer er den eneste måten å forandre dette på. Det økte kaloriinntaket vil da gå med til å forandre prosessene, øke forbrenningen/kroppstemperaturen og deretter eventuelt øke vekten.

Ved bulimi vil overspising, oppkast, bruk av avføringsmidler og vanndrivende midler kunne forstyrre balansen i kroppen. Om saltbalansen i kroppen forstyrres vil dette gjøre deg trett og slapp, nedstemt og irritabel. Uregelmessig menstruasjon eller tap av menstruasjon kan føre til nedsatt evne til å få barn. Hyppig oppkast kan gi skader på spiserøret og være svært skadelig for emaljen på tennene.

Spiseforstyrrelsenes alvorlighet henger ikke nødvendigvis sammen med vekten. En normalvektig eller en overvektig person med bulimi er ikke utenfor fare. Bulimi er like «farlig» som anoreksi, fordi mangel på for eksempel kalium kan gi alvorlige komplikasjoner.

Hos idrettsjenter eksisterer risikoen for å utvikle den kvinnelige utøvertriaden (se figur nedenfor)

SJ_Utoevertriaden-1

Chat med Sunn Idrett