Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Mat-tips til hjemmeperioden

Vi gir deg tipsene til hvordan du kan opprettholde gode matrutiner, ta vare på matgleden og kanskje lære deg nye skills på kjøkkenet!

1. Spis til normale tider

Når man blir sittende mye hjemme, kan det være utfordrende å holde på gode matrutiner. Spis til tider du ville gjort til vanlig. Det gjør det lettere å holde struktur i dagen. Hvis du skyver mye på måltidene er risikoen at du får i deg for lite og at du velger dårlige «nødløsninger» når du plutselig oppdager at du er sulten. Selv om du trener annerledes eller mindre enn du pleier så trenger kroppen næring og energi til daglig aktivitet, skolearbeid, vekst og utvikling. Hold energien og humøret oppe ved å spise hver 3.-4. time, hvorav 4 hovedmåltider og 1-3 mellommåltider etter behov.

2. Vær kreativ og prøv noe nytt

Det kan fort bli mange like brød- og kornmåltider, men hva med å tenke litt utenfor brødboksen? Kanskje en varm lunsj kan friste? Nå som du har mer tid hjemme har du en gyllen sjanse til å lære deg nye oppskrifter og triks på kjøkkenet. Hent inspirasjon fra oppskrifter på nett, matbloggere eller kokebøker, eller vær kreativ og eksperimenter! Her er våre tips til alternative lunsjmåltider – lek gjerne med ulike varianter!

  • Tortillawraps fylt med gårsdagens rester eller smøreost, skinke og grønnsaksstrimler
  • Pitapizzaer med tomatsaus eller pesto, paprika, sopp, skinke og ost – trenger bare 5 min i ovnen!
  • Bak rundstykker og «pimp» opp din vanlige oppskrift om du vil – bytt for eksempel ut noe av «det tørre» i en oppskrift med det du liker best, som müsliblanding med nøtter og rosiner.
  • Pizzasnurrer – kombinasjon av hjemmelagde rundstykker og fyllet til pitapizzaen! Ha oregano eller pizzakrydder i deigen, kjevl den flat og smør på ønsket fyll av det du har i kjøleskapet.
  • Gjør middagsrestene om til en ny rett. Lag en wok eller gryterett av ulike grønnsaker og kjøtt- eller fiskerester med ris eller brød til. Eller lag en pastasalat av pasta og grønnsaker som er til overs og bland inn kokte egg, skinkestrimler eller annet pålegg. Eller hva med å blande grønnsaksrestene inn i en omelett og servere med de hjemmelagede rundstykkene?
  • Grove vafler med spenstig topping. Her finnes det mange kule tips på nett! Søt klassiker med brunost og/eller syltetøy, men også med skinke og ost, smøreost og stekt bacon eller en røff variant med pesto og røkelaks – bare fantasien som setter grenser!

3. Legg inn små pauser med en sunn snack du kan glede deg til

Mange sier de kjenner ekstra på søtsuget når de sitter hjemme. Det kan skyldes at man spiser for sjelden eller ensidig – eller rett og slett kjedsomhet. Her er noen eksempler på gode og smarte alternativer til mellommåltider/snacks:

  • Oppskåret frukt med yoghurt eller kesam som dipp
  • Grønnsaksstrimler eller grissini med rømme eller kesam blandet med egen kryddermix (prøv litt forskjellig av det du har i skapet eller lag dipp fra pose hvis du ikke er fullt så kreativ)
  • Smoothie av yoghurt med smaken du liker best, banan og frosne bær
  • Ristede eller karamelliserte nøtter i ovnen
  • Ovnsbakte kikerter (med olje og chilikrydder)
  • Stekte edamamebønner (tin den frosne posen, 3-4 min i stekepanna med chili og andre krydder du liker, og vips en spennende ny snack)
  • Grove pita skåret i strimler med hummus
  • Nøtteblanding (test noen nye typer)
  • Tørket frukt (test noen nye typer)

4. Lag mat og gled andre

Selv om vi ikke skal omgås mange folk kan vi lage mat til de vi bor med, om det er familien eller hybelgjengen. Hvor hyggelig er det ikke å si «jeg er glad i deg» med et godt måltid, bakst eller en digg snack? Tilby deg å være dagens kokk og finn en oppskrift på en rett du ikke har prøvd før. Du kan også avtale videosamtale med en kompis eller venninne mens dere lager lunsj eller middag, gi hverandre gode tips og spise maten «sammen». 😊

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett