Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Lussekatter

Du trenger

10 lussekatter:

  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1,5 dl sukker
  • 50 g (fersk)gjær (for søte deiger)
  • 200 g smør
  • 250mg safran eller 1 ts gurkemeie
  • 2 egg
  • rosiner

Slik gjør du det

  1. Smelt smøret i en liten gryte.
  2. Ha i melken og varm opp til 37°C – bruk gjerne et lite termometer.
  3. Ta melk og smør bort fra plata, og rør inn den ferske gjæren.
  4. Hell mel, sukker og safran i en bakebolle.
  5. Bland sammen det tørre og det våte, og ha i 1 egg.
  6. Elt deigen i 5-10 minutter til den er smidig og glatt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du har.
  7. Dekk deigen med plast eller et klede og la heve på et lunt sted i 30 min.
  8. Elt deigen på nytt, og rull ut til en lang pølse som du deler i 10 deler.
  9. Rull hver del ut til en tynn pølse, og form dem til lussekatter (se bilde) før de legges på bakepapir på et bakebrett.
  10. Pensle lussekattene med egg, og pynt med rosiner.
  11. Sett til etterheving i ca. 30 min på et lunt sted.
  12. Stekes på 210°C i 10 minutter eller til de er gylne og fine. La de avkjøles på en rist.
  13. NYT!
Chat med Sunn Idrett