Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Sportsdrikk eller vann?

Viktig med salt i varmen.

Du er på vei ut døren, og klar for dagens treningsøkt. På kjøkkenet står drikkeflaskene klare, og du fyller dem med vann. Er dette egentlig nok, eller burde du også benytte deg av saft, sportsdrikk eller lignende ved trening?

Vann til korte økter, sportsdrikk til lengre økter

Først og fremst må du tenke over hva som er hensikten med treningen den aktuelle dagen. Dersom målet er en kort, rolig kosetur på lav intensitet, har du et annet utgangspunkt enn om treningen har høy intensitet og lang varighet. I det første tilfellet vil vi alltid anbefale vann som tørstedrikk, særlig dersom treningen ikke har en lengre varighet enn 1-1,5 time. Trenes det derimot lengre enn dette, og med høy intensitet, flere ganger i uken, er behovet for påfyll av karbohydrater tilstede. I så tilfelle må det fylles på underveis for å få full effekt av treningen. Sportsdrikk eller svak saft er da en enkel måte å få karbohydratene tilført kroppen på.

Tap av salter når du svetter

Når det er varmt, sola steiker og du skal ut på trening vil det være fare for stort væsketap fordi du svetter mye. Da må du drikke ofte, gjerne vært 20.min og du må drikke mer enn vanlig. Forskning viser at ved å ha smak på drikken, økes inntaket av væske, derfor anbefaler vi å ha litt svak saft eller sportsdrikk i varmen.

Når du svetter mye, taper kroppen mer salt enn vanlig. Du må da erstatte dette salttapet, hvis ikke er det fare for kramper og lavere prestasjonsevne. Sportsdrikk inneholder salter og er derfor smart i varmen, men du kan også tilføre litt vanlig salt i svak saft. Husk at det er veldig lite salt som skal til. Bare en knivsodd per liter drikke er nok. Du kan også drikke vann/saft og heller innta litt salt mat hvis treningsøkten din tillater det.

Bedre væskeopptak med salt og karbohydrater

Drikke som inneholder karbohydrater, og/eller salter, vil også være med å bidra til et bedre opptak av væske i tarmene. Ved trening over 1,5 time anbefales sportsdrikk, eller løsning med noe karbohydrater og salter. Dette både for å fylle opp karbohydrat (glykogen) lagrene (som tappes under treningen), og for å unngå saltmangel. Begge delene er viktig for å kunne yte maksimalt i økta.

Tenk på tennene

En viktig faktor å ta hensyn til ved bruk av sportsdrikk, er tannhelse. Hyppig bruk av sportsdrikk (med høyt sukker og syreinnhold) vil ha stor påvirkning på tannemaljen. Sørg derfor for å svelge umiddelbart, eller ta med to flasker på trening, hvor en av dem inneholder vann. Da kan du skylle munnen med rent vann etter sportsdrikken. Eller ta en tyggis med en gang du kommer inn etter treningsøkta for å begrense syreskadene.

På generell basis er altså sportsdrikk forbeholdt idrettsutøvere som trener for å optimalisere prestasjon. Vann brukes på rolige treningsøkter og sportsdrikk/saft på de med høyere intensitet. Sportsdrikk er gunstig i varmen, men svak saft blandet med litt salt er billigere og et bra alternativ. Du kan også lage din egen sportsdrikk, her er et forslag:

Forfriskende eple-sportsdrikk:
4-5 dl eplejuice/eplenektar
5 dl vann eller Farris
Evt: ¼ ts/1 knivsodd bordsalt (hvis du trener i varmen).

Farris inneholder salter som er gunstig i varmen. Hvis du skal bruke farris i drikken kan det være lurt å få ut kullsyren. Den enkleste måten er å varme farrisen til kokepunktet mens du rører, og sette det til avkjøling etterpå.

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett