Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Viktig å være i væskebalanse!

Lavt væskeinntak går utover prestasjonen.

Husker du drikkeflaske på skole og trening, og drikker du nok underveis i økta? Det er viktig at kroppen får i seg nok væske for at du skal klare å prestere på trening.

Her er noen råd og tips:

  • Vær i væskebalanse før du starter treningen ved å drikke 2 liter per dag.
  • Ha alltid med deg drikkeflaske på trening og på skolen.
  • Drikk på alle økter over 30 minutter!
  • Drikk alltid minst 0,5 l like etter trening.
  • Bruk sportsdrikke eller svak saft på økter over 60-90 min. Vann er ok på korte økter.
  • Begynn å drikke tidlig i økta, allerede etter 15 minutter.
  • Tren på å drikke! Det er ikke bare noe du skal gjøre under konkurranse.
  • Beregn hvor stort væsketap du faktisk har. Dette er din fasit til hvor mye du må drikke på trening eller i konkurranse. Væsketap varierer fra person til person!

Væskebalanse og prestasjon

Svetter du mye uten å drikke, vil det gå ut over prestasjonen. Tørste er er dårlig mål på væskebalanse, fordi denne følelsen ikke kommer før du er betydelig dehydrert. Derfor bør du ha gode vaner i forbindelse med væskeinntak gjennom dagen og underveis på trening.

Vanligvis taper du omtrent to liter væske daglig. Når du trener har du et enda større væsketap. Noe erstattes gjennom maten vi spiser, resten tilfører vi gjennom drikke. Hensikten med å drikke under trening/konkurranser er ikke nødvendigvis å erstatte all væske du forbruker underveis, men å unngå at væsketapet blir så stort at det går ut over prestasjonen.

På trening trenger du 0,5-1 liter i timen avhengig av blant annet intensitet og temperatur. Drikk litt hvert 15.-20. minutt gjennom hele økten, da er det lettere å få i seg nok . På økter opp mot 1 time holder det å drikke vann. Skal du derimot trene eller konkurrere i lengre tid trenger du også påfyll av karbohydrater, og da er svak saft eller sportsdrikke gode alternativer.

Mat og drikke etter trening

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett