Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Andrine Benjaminsen

Min oppskrift

Kokosris med wokede grønnsaker og laks:

Denne oppskriften er veldig enkel, og den har mye smak. Jeg kom over kokosrisen for et par år siden og synes den gjør retten mye mer spennende. Dessuten passer den like godt til kylling!

Kokosris:

  • Vanlig ris
  • Kokosmelk
  • En klype salt, om du vil
  1. Det går også an å ha oppi krydder som du liker, men hvis du er glad i kokossmak så er det ikke nødvendig.
  2. Kok opp risen i like mye kokosmelk som du vanligvis ville brukt vann. Dersom man lager en litt større porsjon kan man bruke 50/50 vann og kokosmelk. La risen stå til kok så lenge som det er angitt på pakken – det går an å røre litt hvis du tror det svir seg i bunn. Når den er ferdig skal den ligne på en slags risotto.

Wokede grønnsaker:
1. Her kan du egentlig bare velge de grønnsakene du liker best, og steke de møre i en stekepanne med litt olje. Her går det også an å krydre etter ønske.Eller steke grønnsakene sammen med frisk chili og ingefær. De jeg liker er:

  • Squash
  • Gulrøtter
  • Brokkoli
  • Sjampinjong
  • Paprika
  • Rødløk
  • Sukkererter
  • Minimais
  • Vannkastanjer
  • Her går det også an å krydre etter ønske. Eller steke grønnsakene sammen med frisk chili og ingefær.

Laks:

  • Lakssefilet
  1. Laksen kan deles i biter og stekes sammen med grønnsakene. De trenger litt kortere steketid enn grønnsakene (ca. 2-3 min, litt avhengig av størrelsen på bitene), så legg de bare på pannen sammen med grønnsakene helt mot slutten av steketiden.

Ingefær, chili og lime er smaker som passer godt til denne retten.
God appetitt!

Mine tips

Så lenge jeg kan huske har jeg drømt om å løpe VM i orientering, og å bli så god som jeg bare kan. Men veldig tidlig satte jeg meg et annet mål som har vært mye viktigere for mitt liv som idrettsutøver: jeg skulle holde meg så frisk og skadefri som overhode mulig.

Jeg trigges av at andre forteller meg at noe er ”umulig” – for eksempel at alle som er i toppen i sin idrett har et lengre avbrekk med sykdom eller skade. Denne påstanden ønsket jeg å motbevise, og det har hjulpet meg i en rekke situasjoner der jeg har måttet gjøre tilsynelatende vanskelige prioriteringer – helsa kommer først. Det er kanskje ikke mulig å være 100% frisk og skadefri gjennom en hel karriere, men for meg er det en veldig motiverende målsetting og det gjør at jeg kan ha et sunt forhold til idretten.

Treningsmat

For meg er mat en del av den totale treningspakka. Det jeg spiser før trening og konkurranse skal sørge for at jeg har tilstrekkelig energi å ta av når jeg er i aktivitet. Det jeg spiser underveis skal sørge for at jeg raskt tar til meg energi og klarer å yte det lille ekstra. Og det jeg spiser etterpå skal sørge for at kroppen raskt får energi så den kan starte restitusjonen og gjøre meg klar til neste trening eller konkurranse.
Jeg starter så og si alltid dagen med en stor porsjon havregrøt. Mest fordi jeg er veldig glad i grøt, men jeg syns også det fungerer bra å trene på. Kornblanding med melk derimot får jeg lett hold av dersom jeg spiser det før jeg løper, så det prøver jeg å unngå i forkant av trening og konkurranser. Utover dette prøver jeg å ikke sette noen begrensninger for nøyaktig hva jeg skal spise før trening og konkurranse. Jeg syns det er greit å kunne være fleksibel slik at dette ikke blir et stressmoment. Dersom jeg er på hotell og de ikke har havregrøt spiser jeg heller brødmat eller yoghurt og korn, enn å ha med eget havregryn overalt.
På hverdager spiser jeg ofte en time før trening, da føler jeg at maten har rukket å synke, uten at det går for lang tid slik at jeg blir sulten igjen. Skal jeg ut på en lengre, rolig økt kan jeg godt dra ut en halvtime etter mat.
Før konkurranse spiser jeg ofte litt ekstra mye mat ca. 2-3 timer før start, også fyller jeg på med en bar eller banan en time før start. Jeg har ikke noe særlig problemer med å få i meg mat før konkurranser, så for meg går det fint an å spise litt ekstra mye til frokost den dagen. Men jeg liker å ha litt avstand mellom siste ordentlige måltid og konkurransestart slik at kroppen har tid til å fordøye maten, og at jeg har tid til å slappe av og fokusere på arbeidsoppgavene før start.
De gangene jeg løper lengre konkurranser (over en time), eller har et tøffere konkurranseprogram i vente, så spiser jeg gjerne litt ekstra de siste dagene i forveien, også har jeg med en energi-gel som jeg tar underveis i løpet.

Kosemat

Min favoritt kosemat er iskrem, og mitt favoritt godteri er sjokolade – gjerne iskrem med sjokolade!

Om jeg har lyst på iskrem, men ikke har det hjemme, kan jeg raskt lage min egen (litt sunnere) versjon, med disse ingrediensene i foodprosessor:

• 1 stor, frossen banan (gjerne overmoden)
• 1-2 teskjeer kakaopulver
• Litt melk til passelig konsistens
Men fløteis er definitivt favoritten!

Jeg synes det er viktig å kose seg med litt dessert innimellom både fordi det er hyggelig og godt (og det er en god nok grunn i seg selv), men også fordi det av og til trengs for å få i seg tilstrekkelig med energi, særlig i perioder der man trener mye. I tøffe treningsperioder er dessert, i tillegg til de vanlige måltidene, gjerne en del av kostholdet mitt. Det kan være alt fra en frukt til en skål med is.

Mitt mentale tips

For meg er det viktig at idretten er noe jeg gjør fordi jeg syns det er gøy, og fordi idrettsmiljøet er godt. Selvsagt syns jeg det er gøy å prestere på viktige konkurranser, men det kunne jeg ikke fått til om jeg ikke trivdes i de situasjonene som skjer rundt selve konkurransen. For meg er treninger og konkurranser også en sosial arena der jeg kan ha det gøy med venner. Under selve treningen/konkurransen har jeg fullt fokus på arbeidsoppgavene, men før og etter gir det meg mye energi og glede å kunne tøyse og le med venner. Å skifte fokus på den måten tror jeg gjør at jeg presterer bedre over tid. Dessuten føler jeg at jeg får mer glede og trygghet på meg selv når jeg forsøker å gi trygghet og glede til andre.

Chat med Sunn Idrett