Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Vilde Nilsen

Min oppskrift

For meg er frokost et av de viktigste måltidene i løpet av min treningsdag. Det er det måltidet som gjør at kroppen min er klar for dagen. Ei oppskrift jeg liker veldig godt og pleier å lage til frokost er havregrøt. Det høres veldig simpelt ut, men tro meg! Det er så mye spennende man kan gjøre ut i fra hva men liker. Havregrøt er sunt og godt. Det er utrolig lett å lage og ikke minst metter det lenge.

Min Oppskrift:

  • 2,5 dl havregryn
  • 4 dl melk, (eller 2 dl vann og 2 dl melk)
  • Ei lita klype salt
  • Raspet brunost
  • Banan
  • Eple
  • Kanel
  • Smør

Fremgangsmåte:

Mål opp havregrynene og ha de i en kasserolle sammen med melk. Putt oppi salt og la det koke opp. Havregrynsgrøten skal koke i ca. 5-8 minutter, slik at den blir tykk. Det er viktig å røre jevnlig slik at grøten ikke brenner seg i bunn. Når grøten er ferdig er det bare å helle den over i en dyptallerken. Så kommer det artige! Nå kan du nemlig pynte med akkurat det du vil ha på din grøt! Det kan være alt fra forskjellige bær, frukter, nøtter, syltetøy osv. Personlig foretrekker jeg å kutte opp eple og bananbiter og ha de over grøten. Så strør jeg brunost over det igjen, og som en siste finish heller jeg litt melk i kanten (melkerann). Vips! Så har du en helt enkel og kjempesunn frokost eller lunsj;)

Mine tips

Mitt beste tips til spesielt unge utøvere som trener i all slags idrett, er at man må være tålmodig. Prestasjoner kommer etter mye hard og fokusert trening over lengre tid og man blir aldri ferdig utlært. For unge utøvere er det viktig at man er tålmodig, men også planlegger hvordan dagen skal være med, skole, trening, hvile og matinntak. Men uansett hvor fokusert man er innen sin idrett er det utrolig viktig å ha det gøy å like det man driver med!

Treningsmat

For meg er det veldig viktig å ha et godt sunt og variert kosthold. Jeg elsker å lage mat og selvfølgelig å spise den! Hver dag prøver jeg å få i meg en god frokost gjerne med kokt eller stekt egg og porsjon med havregrynsgrøt, og selvfølgelig et stort glass melk. Til lunsj prøver jeg også å få i meg en god porsjon med mat. Da varierer det mellom at jeg spiser eggeretter eller salater med god pasta. Til middag varierer det litt hva jeg spiser, men en normal treningsuke for meg inneholder middagsmåltider med fisk, kjøtt og kylling. Det er viktig å variere. Dagene mine er lang og jeg trener en del, så for meg er det ikke nok med frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Jeg fyller ofte på med mellommåltider i mellom de store måltidene hvor jeg spiser frukt, nøtter og noen ganger sjokolade.

I konkurransesituasjon prøver jeg å spise mest mulig det samme som jeg spiser i en vanlig treningshverdag. Det er veldig lurt å gjennomføre de vanlige rutinene sine sånn at ikke alt blir annerledes når man kommer til konkurransedagen. Jeg spiser som vanlig frokost 2 timer før konkurranse og supplerer noen ganger med noe lett som en bar eller banan 45 min før start. Etter jeg er ferdig å gå får jeg alltid i meg noe kjapp energi rett etter målgang. Da gjerne en smoothie, en brødskive eller en banan.

Når jeg trener har jeg ofte med meg næring. På korte økter holder det at jeg har sportsdrikk på drikkebeltet og en bar i drikkebeltet som jeg spiser på økt eller eventuelt etter økta. På lengre økter har jeg ofte med meg nøtter og brødskive med sjokoladepålegg. Dette er for å fylle langerne opp slik at man ikke går tom for energi underveis i økta.

Kosemat

Jeg elsker å unne meg noe godt noen ganger. Jeg elsker alt fra kaker, kjeks, sjokolade og smågodt. Jeg har ikke noe problem med å unne meg noe kosemat så lenge jeg ellers har et sunt, godt og variert kosthold. Lørdagen min blir ikke komplett uten litt godteri og snaks på kvelden mens jeg ser på noe bra underholdning på TV! Favoritt godteriet mitt er pops og nonstop!

Chat med Sunn Idrett