– Jeg synes altfor mange tar trening og konkurranse for seriøst, vi er bare 14 år gamle, sier apparatturneren Kasper Berntsen.
Kasper Berntsen går på Wang Ung idrettsungdomsskole i Tønsberg og er med på juniorlandslaget i turn.
Selv om han trener på et høyt nivå, har han et avslappet forhold til det hele. Han synes ikke konkurranser er så viktig og mener at om man prøver å ikke ta alt så alvorlig, så blir alt mye bedre.
– Ikke ta trening, konkurranser og hele opplegget så seriøst, bare kos deg! Det er min oppfordring. Jeg synes det gøyeste er å trene, og det morsomme med å konkurrere er å møte andre turnere. Konkurranser kan og være gøy, men går det ikke så bra er det ikke så mye man får gjort med det, sier Kasper engasjert.
Han trener en og en halv time fire ganger i uken på skolen, i tillegg går det tre timer til trening seks dager i uken etter skolen.
– Det er nå jeg er ung, så det ikke noe vits kaste bort årene på å være for seriøs. Det skal være gøy. Jeg har alltid trent mye og turn er en av de idrettene der man trenger mye og lange treninger for å bli skikkelig god, forteller han.
Kasper bor litt utenfor byen, og det tar et kvarter å kjøre inn. Det er mye hjelp i hverdagen å gå på Wang fordi mange av treningene er i turnhallen ikke langt fra skolen. Det blir lange dager og det betyr at mat må planlegges. Han tror mat kan spille en viktig rolle i hvor flink utøver du kan bli.
– Spiser du for lite klarer du ikke holde fokus og yte maks. Det henger godt sammen, mener han.
Han har et avslappet forhold til mat, og han må spise mye for å holde ut øktene. I tillegg er kroppen hans i vekst, og det merker han på appetitten. En kropp som vokser trenger mer energi enn en fullvokst en, men veksten gjør også noe med kontroll, og turn handler om kroppskontroll.
– Jeg føler det er vanskeligere å ha like god styring på armer og ben som jeg hadde før, samtidig så merker jeg at jeg blir sterkere.
Han får mer fart i triksene og høyere volter i hoppene nå, noe han tror handler om at han utvikler seg. Favorittøvelsene er de med fart og spenning, som svingstang og frittstående.
– Jeg elsker øvelsene der jeg må gutse skikkelig. De som er litt skumle, og der jeg må tenke: nå gir jeg f… og kjører på. Det gir en sjuk mestringsfølelse, spesielt når jeg gjør noe nytt, sier Kasper engasjert.
Alle opplever individuelle forskjeller i vekst og utvikling. Les mer om utviklingstrapper her
Han synes det siste året med koronapandemi har vært krevende. For at han skulle få trent nok når mye var stengt, gjorde familien stuen om til treningsstudio. De hadde svingstang på terrassen, bøylehest i stuen og ringer i taket.
– Likevel synes jeg det har vært vanskelig å trene alene. Jeg har ringt treningskompisene og det har hjulpet litt.
Under pandemien har han ikke alltid klart å spise nok, mest fordi han har trent mindre.
– Jeg har følt at jeg har trengt mindre mat, selv om jeg egentlig ikke har det. Jeg har blitt litt slappere og mer sliten, og har mistet litt konsentrasjon på trening.
På trening til vanlig er de ikke så opptatt av mat og hva de spiser, forteller Kasper, men på juniorlandslaget er det mer fokus på at de bør spise nok og riktig.
– Man blir ikke mett og får ikke energi av tyggegummi og energidrikk. Jeg prøver å lytte til kroppen, og jeg spiser når jeg er sulten. Jeg tenker ikke så mye på protein og karbohydrater, bare jeg får litt variasjon. Lunsjen er mitt viktigste måltid fordi det er rett før trening og da trenger jeg påfyll av energi, sier han.
Når du trener er det viktig å spise smart. Les mer her om hva det vil si!
For Kasper er søvn også en viktig brikke i puslespillet, og mamma og pappa følger tett med på at han får nok av det. Kasper innrømmer at det er ikke alltid like lett å legge seg tidsnok på kvelden. Han har et klart råd for å prestere godt på trening.
– Mitt triks er å gi bra energi til folk rundt meg, det gir bra energi tilbake og det holder hele treningen. Møt opp på treningen og vær klar, vær hundre prosent «på» fra starten av. Begynner man treningen dårlig, er det vanskelig å komme i gang og det preger hele trening, sier han.
Han mener også det er viktig for helsa å kose seg, og ikke tenke for mye på mat.
– Spise digg mat, det er matglede for meg. Det er ikke mye som slår den følelsen når jeg er ferdig med skoleuka, kommer hjem og kan jeg kose meg med taco. Min taco har alltid skjell, kjøtt og ost, og jeg har alltid nachos på toppen.
14-åringen lager ikke så mye mat selv, men han syns det er morsomt å lage dessert. Mest fordi det er digg å spise det. Sjokoladepudding og vaniljesaus står høyt på lista, og oppskriftene finner han på TikTok.
– Jeg er dritglad i sjokolade og sjokolademelk. Toro Brownies er knallgodt, det trenger ikke være så komplisert. Det enkle er ofte det beste, er det ikke det de sier, sier han og ler.