Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Slik får du i deg nok energi

5 tips til å sikre energiinntaket.

Du som trener mye trenger mer energi enn andre. Jo mer du trener, jo mer energi trenger du. For noen går dette av seg selv; i perioder der de trener mer, spiser de også mer slik at de får dekket energibehovet sitt.

Andre syns det kan være vanskelig å få i seg nok energi, særlig i perioder med store treningsmengder. Dette kan skyldes at appetitten ikke øker tilsvarende med energiforbruket, at det er travle dager der det blir litt for lite fokus på å spise og drikke, eller at det er lett å glemme at det er viktig å øke energiinntaket i takt med treningsmengden.

Får du i deg for lite energi over tid kan dette gå utover både helse, konsentrasjon og prestasjon. Derfor er det viktig at du passer på å få i deg nok mat og drikke. Her er 5 kjappe tips til hvordan du kan sikre et tilstrekkelig energiinntak.

1. Regelmessige måltider

For at du skal få i deg nok energi, er det viktig at du spiser ofte nok! Pass på at du alltid spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Og gjerne et eller flere mellommåltider i tillegg. Også de dagene der det skjer mye og det kan være fristende å hoppe over et måltid. Er det veldig mye som skjer en dag og du ikke rekker å spise sammen med resten av familien, er det helt greit å bytte ut middagen med et kjapt brødmåltid. Poenget er bare at du ikke skal hoppe over noen måltider og at alle dagens måltider til sammen gir deg det du trenger av energi og næringsstoffer.

2. Nok mat og drikke etter trening

Etter trening er kroppen din spesielt mottakelig for påfyll av næringsstoffer. Dette er derfor en perfekt tid for å virkelig fylle på med mat og drikke. Husk at det du får i deg av næring etter en treningsøkt er med på å fylle opp lagrene dine og gjøre at du får mer ut av treningen/presterer bedre ved neste økt. Skikkelig påfyll etter trening er også viktig for at du skal bygge opp kroppen din, ikke bryte den ned.

3. Fyll på med energiholdig drikke

Sliter du med å få i deg nok mat, er et godt tips å fylle på med energirik drikke. Melk, sjokolademelk, juice, smoothies, YT restitusjonsdrikk og ulike sportsdrikker inneholder både energi og karbohydrater som er viktig for deg som trener. Drikk derfor gjerne dette både til maten, mellom måltidene og etter trening hvis du strever med å få i deg nok energi bare fra mat.

4. Næringsrike mellommåltider

Fyll gjerne på med små, energirike måltider mellom hovedmåltidene. Dette kan være nøtter, tørket frukt, energibarer, yoghurt, grøt, müsli, eller et par kjappe brødskiver. Jo oftere du spiser, desto lettere er det å få i seg nok energi i løpet av en hel dag. 

5. Gi rom til kosemat

Godteri, snacks, kaker og annen kosemat er en viktig del av hverdagen. Du som trener mye kan gjerne spise dette litt oftere enn andre. Ikke istedenfor den sunne maten, men i tillegg. Dette er viktig påfyll av energi som du kan unne deg ekstra mye av i de periodene der treningsmengden er stor.

Bildet er hentet fra melk.no

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett