Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Dette er matbagen som frister (hele dagen)

Lei av svett gulost i matpakken? Slik lager du en fristende matbag som sikrer energi gjennom hele skole- og treningshverdagen.

Matbagen skal aldri være tom

Det er viktig å fylle på gjennom en lang trenings- og skoledag for at både kroppen og hjernen skal ha nok energi til å prestere bra. Derfor er vårt beste tips at du alltid har en matbag i treningsbagen!

Finn en liten softbag eller en gympose – og fyll den med alt du trenger av mat og drikke. Poenget er at denne bagen aldri skal være tom, selv ikke når du kommer hjem etter lang dag. Da har du nemlig hatt med deg for lite.

Dette kan matbagen inneholde

Brød og pålegg er en sikker vinner til lunsjen. Men skulle du ønske litt mer variasjon? Kjøp en smart matboks som har flere rom, med plass til oppskåret frukt, grønnsaker og et yoghurtbeger ved siden av brødskivene. Eller enda bedre; fyll matboksen med middagsrester, omelett, pastasalat, pizzasnurrer eller wraps. Her er det kun fantasien som begrenser.

Hvilke varer holder seg godt i romtemperatur?

Mange snacks og mellommåltider holder seg bra i romtemperatur. I matbagen bør du ha tørrvarer med lang holdbarhet som nøtter, tørket frukt og muslibarer. Da har du alltid noe tilgjengelig når sulten melder seg.

PS: Knaskegulrøtter, minitomater og sukkererter i forpakningen holder seg godt i flere dager!

Hvordan unngå varm yoghurt og svett gulost?

Her har vi faktisk et veldig godt tips! Ta med deg noen små kjøleelementer. De finnes nemlig i mange varianter og størrelser til en billig penge. Det eneste du trenger å huske på er å putte elementene i fryseren om kvelden og legge de i matbagen om morgenen. Da kan du uten problem fylle matbagen med f.eks kaldt vann, melk, sjokolademelk, drikkeyoghurt, yoghurt, smoothie, brødskiver med pålegg og kjøleskapsgrøt.

Varm mat hører også hjemme i en matbag

Som oftest har du tilgang på varmt vann der du er. Ta derfor med deg porsjonsposer med supper, pastaretter, ulike typer gryn og grøt som bare trenger varmt vann å fylle på. På mange skoler har du tilgang på mikrobølgeovn. Perfekt for å varme opp middagsrestene!
Et annet tips er å ha med en pose havregryn, så du kan lage havregrøt på melk eller vann i en skål som du setter 2-3 minutter på full effekt i mikrobølgeovnen, bare pass godt på at det ikke koker over. Kanskje din skole også har toastjern? En dobbeltdekker med ost og skinke, er alltid en vinner!

Tips til en fristende matbag som sikrer energi gjennom hele dagen:

● Frukt: Banan, eple, appelsin, oppskåret frukt
● Tørrvarer: Tørket frukt, nøtter, muslibarer, poser med ferdigretter, havregryn
● Grønnsaker: Knaskerøtter, sukkererter, minitomater, oppskåret agurk eller paprika
● Yoghurt med musli (som Go Morgen, Skyr), og ferdiggrøter
● Drikkekartong med melk, sjokolademelk, drikkeyoghurt og smoothie
● Vannflaske
● Matboks med brødskiver, pastasalat, middagsrester, wraps osv
● Kjøleelementer for å holde mat og drikke kaldt

Har du andre tips til matbagen? Send oss gjerne dine innspill til oss på Instagram.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett