Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Helse foran prestasjon

De siste ukenes mediesaker viser hvor viktig det er å sette helse foran prestasjon.

Den siste tiden har det vært mye fokus på Sunn idrett relaterte tema i media. Maren Lundby har stått fram som et viktig forbilde for ungdom, og sier blant annet: «Hvis du skal bli god i noe, så kan ikke temaet vekt være der for tidlig. Da ødelegger du alt. Det er mitt budskap» Les saken her

I forbindelse med denne saken har vi i Sunn idrett uttalt oss ved flere anledninger. Blant annet har vår fagansvarlige rådgiver Kristin Lundanes Jonvik i NRK Nyhetsmorgen og TV2 Nyhetskanalen snakket om Maren Lundby og hennes valg om å sette egen helse foran prestasjon og ikke stille i OL i 2022.

Kristin sa blant annet at «Det viktigste tiltaket Sunn idrett gjør er å gi kunnskap til foreldre og trenere for å skape trygge rammer rundt ungdom i en sårbar utviklingsfase».

Sunn idrett-ambassadør Marit Bjørgen har også uttrykt bekymring for ungdom som har kropper i utvikling og i tillegg opplever et krevende kroppspress fra sosiale medier. Hun engasjerer seg for mat, kropp, ernæring og spiseforstyrrelser. «Skal du ha kvalitet i det du gjør, så er du avhengig av næring. Det er det som er bensinen din… Det er ikke vanskelig å få i seg nok mat, men man må være enig i at kroppen trenger det, og så må man lage seg gode rutiner ut fra det», sier Bjørgen til VG.

Mat, kropp, helse og prestasjon er nøkkeltemaer i Sunn idretts arbeid, og vi synes det er positivt at dette blir løftet frem av toppidrettsprofiler, som vet hvordan det er å være ung idrettsutøver. Det er sentralt for ungdom i vekst å følge sin egen utvikling og lytte til kroppen. Likevel opplever mange at dette kan være utfordrende, og trenger gode støttespillere og forbilder i sine foreldre og trenere.

Sunn idretts tiltak

Sunn idrett har en rekke tiltak for å heve kompetansen og gi gode råd til ungdom, foreldre og trenere. Her er en oversikt over tiltak det kan være godt å kjenne til:

  1. Rådgivende tjeneste

Trenger du noen å prate med om mat, kropp og trening? Ta kontakt via vår bekymringstjeneste bekymret@sunnidrett.no for en telefonsamtale med vår rådgiver i psykologi, Mari. Her kan foreldre, trenere og utøvere få råd og veiledning i hvordan de møter bekymringer rundt disse temaene.

Videre tilbyr Sunn idrett anonym chat med psykolog Marie, hver tirsdag kl. 19:30-21:30 på sunnidrett.no. Dette tilbudet er primært for ungdom som har bekymringer eller spørsmål om mat, kropp og trening. Tips gjerne din ungdom om å benytte seg av dette tilbudet.

  1. E-læring for trenere og foreldre

Sunn idrett tilbyr et gratis E-læringsprogram for trenere og foreldre som tar for seg temaene idrettsernæring for ungdom i utvikling, hvordan fremme sunne idrettsmiljøer og matglede, konsekvenser av for lite energi over tid og forebygging av spiseforstyrrelser i idretten. Vi oppfordrer alle voksne som er støttespiller for en idrettsungdom til å ta dette kurset – logg inn via Min idrett her.

  1. Foredrag

Sunn idrett har et stort nettverk av dyktige fagpersoner innen ernæring og psykologi som holder foredrag og kurs til hele idretts-Norge. «Spis smart» foredraget er tilpasset utøvere i alder 13-18 år, og handler om hvordan unge utøvere kan spise smart for å ha det bra og fungere godt både i idretten og på skolen. Foredraget har en praktisk tilnærming med fokus på å gi enkle og praktiske råd som ungdommen kan ta med i sin treningshverdag. Sunn idrett tilbyr også «Foreldrenes time», i forlengelsen av et «Spis smart» foredrag. Dette er rettet mot de voksne og vi går mer inn på hvordan mat, kropp og vekt kan bli problematisk for noen ungdommer. Vi fokuserer på hvordan foreldre og trenere kan være gode støttespillere, bidra til å forebygge spiseforstyrrelser, og fange opp og hjelpe de som strever. Vil du vite mer og bestille foredrag til din klubb? Se mer informasjon her.

Har du spørsmål eller forslag til tiltak og verktøy Sunn idrett burde utvikle, må du mer enn gjerne ta kontakt med oss på post@sunnidrett.no.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett