Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Henrik L’Abbee Lund

Min oppskrift

KYLLING OG GRØNNSAKER I KOKOSMELK

(til en familie på 4)
1 boks kokosmelk
1½ dl matfløte
3-4 kyllingfileter
¼ brokkoli
¼ sellerirot
2 gulrøtter
½ liten purre
1 hvitløksfedd
krydder: paprika, karri, salt, pepper og buljongterning
Skjær kyllingfileten i skiver (en filet i ca. 6-8 skiver). Krydre godt med paprika og karri på begge sider. Disse kan gjøres klar på forhånd og kan gjerne stå en halv dag i kjøleskapet. Stekes raskt i olje og smør for å få stekeskorpe (stekes ikke tørre, skal kokes senere).
Tilsett deretter kokosmelk og oppskårne grønnsaker. Først sellerirot, hvitløk og gulrot. Når gulrot og sellerirot begynner å bli møre, tilsett en buljongterning og smak til med salt, pepper og fløte. Brokkoli og purre tilsettes mot slutten.
Retten er klar når grønnsakene har ønsket konsistens. Serveres med ris, evt nudler/pasta og et godt brød.

Mine tips

Til barn og unge utøvere vil jeg si at det er viktig å være allsidig og ikke spisse satsingen og treningen for tidlig. I tillegg er det viktig å ha det moro med treningen og konkurransene!
For min del har tålmodighet vært en nøkkel. Ikke alle får de ønskede resultatene tidlig i karrieren. Det å være tålmodig og la den gode jobbingen over lang tid gi resultater er derfor viktig. Motivasjonen kan være en utfordring når resultatene uteblir. Man kan da prøve å motivere seg av å nå delmål i den daglige treningen eller konkurransene. Disse treninger ikke være resultatorientert, men mer mot gjennomføring av gode tekniske gjennomføringer, enkelte skyteserier i skiskyting eller noen spesielle partier av konkurransen man gjennomførte spesielt bra.

Treningsmat

Til trening i hverdagen spiser jeg brød eller havregrøt til frokost, og gjerne middagsrester til lunsj.
Når det gjelder konkurranser, er de gjerne litt senere på dagen. Da spiser jeg vanlig frokost og helst pasta med litt kjøttsaus til lunsj før konkurranse. Den spiser jeg ca. 3 timer før start. Her passer jeg på at jeg ikke blir for mett, da det er vondt å konkurrere på helt full mage. Pastaen med kjøttsaus gjør at jeg holder lengre uten å bli sulten og kan da fint fullføre konkurransen uten å få noen sultfølelse.
Etter konkurransen er det viktig å få i seg næring med en gang. Da drikker jeg en form for restitusjonsdrikk (gjerne sjokolademelk :), spiser en proteinrik bar og en banan før jeg starter nedgåingen. Tilbake på hotellet er det bare å dytte innpå det man orker. Som regel er matlysten veldig dårlig, men jeg prøver å presse nedpå litt. Etter noen timer, når sulten og matlysten begynner å komme tilbake, er det viktig å spise godt! Jeg prøver også å drikke godt gjennom hele dagen.

Kosemat

Samboerens kringle med vaniljekrem og melis er en vinner! Så lenge hun har bakt den, kan den spises som dessert til lunsj eller middag, eller som en god kveldsmat. Dette spiser jeg så ofte jeg har mulighet, dvs. til det er tomt og bakes på nytt. Inntaket blir dermed litt periodevis, men for min del handler det bare om å få i seg nok mat (kalorier) for å tåle den treningen som legges ned. Slik mat er derfor viktig for min del.

Favorittgodteri må være påske/julemarsipan og appelsinsjokolade. Godteri spiser jeg gjerne noen ganger i uken.

Mitt mentale tips

Her tror jeg erfaring spiller en stor rolle. Jo lengre man har vært med i idretten, jo flere erfaringer får man og på den måten troen på det man gjør på trening og konkurranse.

For min del bygger selvtillit veldig på gode gjennomføringer. Det kan være gode serier på standplass eller gode tekniske gjennomføringer på ski. Gode tilbakemeldinger på slike gjennomføringer, enten fra seg selv eller treneren, gjør at man ønsker å oppnå dette på nytt som igjen gjør det lettere å repetere senere. En annen ting er at kroppen husker veldig mange av gjennomføringene man har på trening. Hvis man øver på at så mange av gjennomføringene på treningen som mulig er gode gjennomføringer, vil sansene få med seg disse og det blir lettere å gjennomføre tekniske oppgaver på en god måte senere i pressede situasjoner i konkurranser.

I tunge perioder bruker jeg samboeren og mine to barn til avkobling. De gjør det lett å koble av og tenke på andre ting når jeg ikke er på trening. Det å koble av tror jeg er svært viktig, for at ikke hodet skal bli utbrent av å hele tiden være ”på”.

Chat med Sunn Idrett