Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Ida Marie Næss Bjørgul

Min oppskrift

Eltefrie rundstykker: 

Ingredienser til ca. 16 rundstykker:

 • 400g hvetemel
 • 200g grovt mel (rug, sammalt hvete)
 • 50g linfrø
 • 50g solsikkekjerner
 • 50g havregryn
 • 1ts salt
 • 1ts tørrgjær
 • 5-5,5dl vann
 1. Bland det tørre og rør godt. Tilsett vannet og blad det sammen med en sleiv til en fast deig
 2.  La deigen heve fra 8-24 timer. Jeg setter deigen på kvelden og lager rundstykkene mellom øktene dagen derpå. Hvis du har tid blir rundstykkene ekstra luftige hvis du rører om i deigen 30-60 min før de stekes.
 3. Steking: Forvarm ovnen til 225 grader. Bruk 2 spiseskjeer og fordel deigen i ønsket størrelse på rundstykkene på et stekebrett. Hvis du har tilgang til pizzastein, så forvarm denne i ovnen. Stek rundstykkene i 20-25 min.

Mine tips

a. Du må ha det gøy med det du driver med!
b. Som ung utøver er det viktig å ha et støtteapparat rundt seg som kan veilede deg rett vei. Sørg for at du har minst 1 person som er der for deg!
c. Vær åpen og ærlig. Still spørsmål. Mest sannsynlig føler de fleste andre det samme som deg.

Treningsmat

Jeg er en utøver som sverger til brød, og jeg spiser hvert fall 3 brødmåltider om dagen. Pålegget varierer, men makrell i tomat og brunost er to pålegg jeg alltid har i kjøleskapet. Jeg elsker å variere grønnsaker og frukt sammen med pålegget. En favoritt nå til dags er rundstykke med makrell i tomat, rødbeter og eple. En søtere favoritt er nybakt rundstykke med honning og gulost. Jeg foretrekker ost med mye smak.
Jeg spiser stort sett det samme i forkant av trening og konkurranse. I forkant av rolig trening har jeg ikke noen problemer med å spise så nærme som 1t før økt. I forkant av konkurranser spiser jeg siste måltid omtrent 3t før start. Avhengig av lengden på konkurransen (15-80 min) fyller jeg på med rask energi i form av sportsdrikk og energibar inn mot konkurransen.
I etterkant av konkurranse og treninger er jeg nøye med å få i meg energi så fort som mulig. Jeg spiser gjerne en banan eller drikker en sjokolademelk. I etterkant av nedjogg og tøyskift prøver jeg å spise matpakken, noe som ikke alltid er så lett etter å ha presset seg hardt på konkurranse.

Kosemat

Min favoritt kosemiddag er pizza med hjemmelaget tomatsaus, fersk mozzarella, spekeskinke, cherrytomater og ruccola. Denne pizzaen spiser jeg hver fredag så lenge jeg er hjemme. Pizzafredag er «hellig» hjemme hos oss. Hvis jeg skal skeie ut med dessert, så blir det sjokoladefondant med vaniljeis. Men vanligvis går det i alle mulige former for sjokolade. Jeg har alltid sjokolade i skapet.

Mitt mentale tips

Jeg tror positivt selvsnakk er viktig, for å holde selvtilliten og selvfølelsen oppe. Det jobber jeg mye med, og synes det er viktig å ha en trener som hjelper meg på rett vei mentalt.
For meg er det også viktig å ta vare på de andre tingene i livet som betyr mye for meg, for eksempel et nært forhold til familien og studier ved siden av. Det hjelper meg å koble av fra idretten og kjenne at jeg har flere bein å stå på i livet.

Chat med Sunn Idrett