Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Marit Bjørgen

Min oppskrift

Jeg elsker fisk…og laksegryte er min favoritt!

Laksegryte: 

Til 3-4 porsjoner trenger du:

  • 3 frosne laksefileter (ca. 450 g)
  • 1 løk og 1 liten purreløk
  • 1 liten brokkoli
  • 3 dl matfløte
  • 3 porsjoner (ca. 180 g/1,5 dl tørr) pasta (gjerne fullkornspasta)
  1. Varm opp litt olivenolje i en kjele. Ha i grovhakket løk, la det surre 3-4 minutter på svak varme til det blir gyllent og mykt. Tilsett hakket purreløk og brokkoli i biter og skru opp varmen.
  2. Hell over fløten og laksefilet i terninger. La det småkoke i 5-6 minutter, og smak til med salt og pepper.
  3. Pasta kokes som anvist på pakken.
  4. Kan også serveres med salat og (hvitløks)brød til.

Mine tips

For en sunn hverdag er mine tips å spise sunn og variert norsk mat, og sørg for å få i deg nok. Spis heller ofte enn få ganger. Når man trener mye kan det være en utfordring i å få i seg nok næring. Derfor er mitt tips å sørge for å spise jevnt gjennom hele dagen. Mye vann og antioksidanter er viktig, så spis frukt - 5 om dagen.

Treningsmat

I forbindelse med trening er jeg nøye med å få i meg nok energi. Før andre økt spiser jeg som regel to brødskiver, og ofte smører matpakke som jeg kan ha under eller etter treningsøkta. Under trening passer jeg på å få i meg en sportsbar eller en brødskive, dersom økta er lang og hard.

Jeg er også påpasselig med å opprettholde væskebalansen. Jeg drikker som oftest sportsdrikk, slik som XL-1. Dette hører med på en langrennsløpers treningsøkt.

Kosemat

Det er vanskelig å velge ut det beste jeg vet. Jeg er glad i mat, synes det meste er godt og føler jeg kan spise akkurat det jeg har lyst på. Man kan aldri få i seg nok når man trener mye. Lørdagskos for meg er taco, pizza eller laksegryta mi og jeg unner meg brus om jeg har lyst på det.

Jeg spiser ikke dessert så ofte, men sier ikke nei takk om jeg får servert en god kake.

Snopfavoritter

Alle liker vel godteri? Det er en myte at idrettsutøvere ikke spiser godteri. De som trener mye trenger også mye energi! Favorittgodteriet mitt er potetgull og sure drops. Selv om jeg er idrettsutøver liker jeg å skeie ut, og mener det er viktig å unne seg snacks. Når jeg sitter på sofaen en fredags- eller lørdagskveld, koser jeg meg med godis :-)

Chat med Sunn Idrett