Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Sunn Idrett guttekveld

Fokus på matglede og bra drivstoff!

Tirsdag 9. mai satte Mills og Sunn Idrett for andre gang smart og smakfullt kosthold for unge idrettsutøvere på menyen. Denne gangen var det guttas tur til å ha kjøkkenet for seg selv.

– Å ikke spise riktig blir som en bil uten drivstoff. Kunnskap om god og sunn mat er viktig. Veldig viktig, mener skiskytter og Sunn Idrett-ambassadør Henrik L’Abée-Lund.

Denne uken var han og skistjerne-kollega Eirik Brandsdal på plass i innovasjonskjøkkenet hos Mills på Grünerløkka i Oslo for å delta på kokkekurs med Sunn Idrett. På gjestelisten stod ti unge idrettsgutter mellom 13 og 17 år. Både Brandsdal og L’Abée-Lund er ambassadører for Sunn Idrett, og mener guttas utfordringer når det gjelder godt kosthold og riktig næring må settes på agendaen:

– Som gutt selv, så tror jeg man har en litt annen holdning til hva som er sunn mat i ung alder; det er liksom ikke helt kult å være opptatt av sunn mat når man er en ung og lovende idrettsutøver. Dermed kan det bli lett å velge frossenpizzaen – i hvert fall for de som flytter tidlig ut på idrettsgymnas når de er 16. Det er veldig viktig at vi får fokus på dette for gutta også – på lik linje med jentene, mener Brandsdal.

– Som toppidrettsutøver så er mat og drikke en viktig del av helheten. Det å planlegge hverdagen og det man skal spise i hverdagen er viktig, og det gjelder å holde det enkelt og greit, og ikke minst å få i seg nok mat, riktig mat og nok ganger, understreker han.

Eirik Brandsdal får instruksjon om steking av laks av Bent-Åge Rustad. Foto: Jonas Wærstad / Mills DA

God og sunn mat hovedoppgaven

Før de 10 utvalgte deltagerne slapp løs bak komfyren, delte Sunn Idrett ved Marianne Strand-Udnæseth  sin kunnskap om temaet idrett og kosthold, før Anna O. Tokheim, ernæringsrådgiver i Mills, fortalte om fett som næringskilde. Tokheim er tydelig på hvorfor det er viktig for Mills å bidra ovenfor unge idrettstalenter:

–  For oss i Mills er hovedoppgaven å gjøre det enkelt for dagens og fremtidens generasjoner å samles rundt sunn og god mat. For fremtidens idrettsstjerner er kunnskap og ferdigheter om tillaging av mat viktig. Derfor er det veldig gøy å få muligheten til lære bort det vi kan om både ernæring og sunne, fristende måltider til unge idrettstalenter fra hele landet, forteller hun.

Anna O. Tokheim fra Mills DA forteller om de ulike fettsyrene. Foto: Jonas Wærstad / Mills

Skreddersydd meny

Deltagerne fikk bryne seg på retter som blant annet stekt og soyamarinert laks med byggrynsalat, bønner, sushiingefær og mangosalat; laks og potetsalat med vichygrønnsaker, og kjøttboller i salsa med bønner og oliven. Til dessert ble det servert mangosalat med vaniljeis.  – Helt skreddersydd for unge og talentfulle idrettsgutter, mener Bent-Åge Rustad, kjøkkensjef og matfaglig ansvarlig hos Mills:

– Menyen ble valgt fordi idrettsgutta vi har på besøk i kveld er unge og ikke lager så mye mat selv enda. Vi har valgt ut enkle retter som de kan få til på egenhånd. Menyen har en god sammensetning av fisk, kjøtt, grønnsaker og sunne karbohydrater. Det er om å gjøre og skape matglede og lage noe som smaker godt, men som også er enkelt. For en 15-åring kan det være lett å kvie seg for å lage mat om det er for vrient å få til, forklarer han.

Like viktig for gutta som for jentene

Anita Rapp-Ødegaard, daglig leder hos Sunn Idrett, mener det er på høy tid å få gutta mer på banen når det gjelder temaet:

– Vi ønsker å markere at det også er viktig for gutta å ha et trygt og avslappet forhold til mat og å ha trivsel rundt mat. Matlagingsferdigheter og grunnleggende kunnskap om kosthold er en forutsetning for å kunne fungere som sunne, friske utøvere. Guttene har fått litt for lite fokus på dette viet til seg tidligere: det gjør vi noe med her i kveld.

Magnus Skeide Bakken (14) fra Nordfjordeid syntes det var inspirerende å få møte forbildene. Foto: Jonas Wærstad / Mills DA

Deltakerne, som sammen med en forelder hadde fått invitasjon etter å ha blitt trukket ut i en konkurranse på sosiale medier, var:

Oscar Engeliern (15), skiskytter i Fet SSK

Edvin Stubberud (15), fotballspiller i Rakkestad IF

Håkon Stubberud (13), fotballspiller i Rakkestad IF

Fredrik Myhre (14), langrennsløper i Gulset Ski

Mathias Lundberg (13), langrennsløper og fotballspiller i Hyggen IF

Håkon Hannevold (14), skiskytter og roer fra Drammen

Jakob Lundby (14), skiskytter og langrennsløper for Østre Toten Skilag

Magnus Skeide Bakken (14), skiskytter, langrennsløper og fotballspiller for Eid IL

Alex Hovland-Sunde (14), langrennsløper og fotballspiller for Konnerud IL

Sander Nordvik-Johnsen (17), fotballspiller ved Toppidrettsgymnaset i Telemark og Herkules

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett