Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Hvor viktig er frokost?

Helt avgjørende for idrettsungdom i vekst og utvikling.

Frokost er et omdiskutert måltid det florerer delte meninger og mange myter rundt. Motstandere av frokostmåltidet knytter sine meninger typisk til forbrenning og slanking ved overvekt, noe som er lite relevant når det kommer til idrett og prestasjon. For ungdom i vekst, idrettsutøvere med store energibehov og alle andre som ønsker å prestere på topp, er frokost like viktig som resten av dagens måltider.

Bryt fasten

Mange tror at grunnen til at vi bør spise frokost er for å starte kroppens forbrenning. Det er en myte. Når vi er i faste, eller med andre ord i timene vi ikke spiser, forbrenner kroppen energi ved å tære på egne lagre. Frokost eller «breakfast» betyr å bryte fasten etter natten, hvor kroppen går fra å forbrenne energi fra egne lagre til å bruke energien fra maten. Er du idrettsutøver eller ungdom i vekst, er det viktig å sørge for at nattefasten ikke blir for lang. Da risikerer du å tære unødvendig mye på kroppens egne lagre. Det unngår du om du spiser kveldsmat før du legger deg, og sørger for å spise frokost med en gang du står opp.

Fyll tanken fra start

Å innta mat og drikke bør være noe av det første du gjør etter at du har stått opp og kledd på deg. Deretter må kroppen få jevn tilførsel av energi og næring hver 3.-4. time for å kunne fungere optimalt, både fysisk og psykisk. I hverdagen skal vi alle prestere på ulike arenaer, enten det er på skolen, på trening, på jobb, i familien eller i sosiale settinger. Dette krever at kroppen har nok næring.

Starter du dagen med frokost får du energi i forkant som gjør at du kan gjennomføre dagens aktiviteter med kvalitet og med en god opplevelse. Dette kan sammenlignes med å fylle opp tanken eller lade elbilen før langturen, for å slippe å gå tom og stå fast midt oppe på fjellet.

Ved å droppe frokosten vil mange oppleve dårligere konsentrasjon, hukommelse, humør og fysisk yteevne. En typisk utfordring for unge utøvere er at de får i seg for lite energi tidlig på dagen, da behovet kanskje er størst. Det kan resultere i at det bygger seg opp et betydelig energiunderskudd gjennom dagen, som kan gi negative utslag på både helse og prestasjon.

Enda viktigere for barn og ungdom

Vekst og utvikling gjør at barn og ungdom har et ekstra behov for energi. I tillegg har mange svært lange dager med skole, trening og fritidsaktiviteter. Da blir energipåfyll fra starten av dagen ekstra viktig.

Det er vist at elever som spiser regelmessig frokost er mindre hyperaktive, har mindre skolefravær og får bedre karakterer enn elever som ikke spiser frokost. Ungdom som ikke spiser frokost har generelt dårligere kosthold fordi det fort blir mer usunne valg når man blir sulten på farten. Gode frokostrutiner kan føre til en bedre måltidsrytme med smarte valg gjennom hele dagen. Det gir også et godt grunnlag for gode spisevaner senere i livet.

Å trene på å spise frokost

«Dårlig matlyst» og «mangel på tid» er to argumenter vi ofte hører fra de som ikke spiser frokost. Dette finnes det heldigvis forholdsvis enkle løsninger på. «Å trene på å spise frokost» er begrep som brukes innen idrettsernæring. Profesjonelle idrettsutøvere må trene på søvn, restitusjon og matinntak på lik linje som annen trening. Det er de som er gode på helheten som blir best.

Når det gjelder tid, handler det om prioritering som med alt annet. Dersom du vet at frokosten er viktig for deg, og avgjørende for at du skal nå dine mål og få trent de øktene du vil med god kvalitet, er det lettere å disponere tiden riktig. Enten ved å forberede en frokost kvelden i forveien, komme seg i seng litt tidligere eller stille vekkerklokken før.

Uansett om du har tidlig morgentrening, bør du alltid innta noe energi i forkant. Da kan lettvinte løsninger som smoothie, juice, banan, yoghurt og kjøleskapsgrøt være gode alternativer, for så å spise en større frokostmatpakke etter trening.

Gjør frokosten fristende

Det samme gjelder om du opplever dårlig eller manglende matlyst på morgenen. Det kan trenes opp ved å begynne i det små, som f.eks. et glass melk og en banan, og øke mengdene etter hvert. Mange av de som begynner å spise frokost etter en lengre periode uten, opplever etterhvert at de blir mer sultne og får bedre matlyst på morgenen.

Et tips er å gjøre frokosten fristende ved å variere i farger og smaker. Hust at vi først spiser med øynene. En havregrøt eller kjøleskapsgrøt med bær, fruktbiter og nøtter kan være et delikat og spennende alternativ til den mer tradisjonelle brødmaten. Bruk fantasien og finn ut hvilke alternativer som fungerer best for deg.

Kick-start på dagen

For å bli en god idrettsutøver gjelder det å hele tiden være nysgjerrig på hva som kan gjøre deg bedre. Om frokostrutinene ikke sitter helt, kan det være en konkret ting du kan øve litt ekstra på. Er du god på frokost, gir du kroppen en kick-start på dagen og et godt utgangspunkt for læring, vekst og utvikling.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett