Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Hvordan er det å være ung idrettsutøver under en pandemi?

Vi har tatt en prat med Sara, Simen, Andreas og Anne Reidun om trening, den nye hverdagen og deres tips til andre ungdommer.

Sara Laskemoen (13 år)

Bor på Nordstrand i Oslo 

Har drevet med svømming i 8 år

Hvorfor valgte du svømming?

– Jeg liker at du må bruke mye krefter for å bli bedre. Noen ganger er det harde treninger, men du må bare bite tenna sammen og innstille deg på at du får det til, ikke tenk at det ikke går. Men det beste er det gode samholdet. Alle vi som trener sammen er veldig gode venner, og vi har det gøy sammen på stevner, konkurranser og på leir. 

Hvordan har det gått med treningen dette året?

–  Jeg er vant til å trene nesten hver dag, men svømmehallen vår ble stengt i mars. Vi fikk treningsprogram av trenerne som vi måtte gjøre hver for oss. Leiren vi pleier å dra på i Danmark hver sommer ble også avlyst. Heldigvis åpnet svømmehallen igjen på sommeren og den var åpen helt frem til nå nylig, men nå er den stengt igjen, så da er det tilbake til egentrening. Jeg har fått litt mer tid til å slappe av nå, selv om jeg ikke alltid er så flink til det. 

Har du et tips du vil dele med andre unge idrettsutøvere?

– Jeg har et mattips jeg ofte pleier å lage selv: Ta smør på en tortillalefse, legg på ost og skinke, legg en ny lefse oppå som du også smører, og så steker du den i panne eller i toastjern. Det er ikke et veldig stort måltid, men det er enkelt og godt!

Simen Evertsen-Hegreberg (16 år)

Bor på Sola i Stavanger-området

Har drevet med sykling siden han var 6 år gammel

 Hvorfor valgte du sykling?

– Jeg har drevet med sykkel så lenge jeg kan huske. Det er en veldig sosial sport hvor jeg alltid trener sammen med andre. Vi er også mye ute og deltar ofte i ritt, som er veldig gøy. 

Hvordan har det gått med treningen dette året?

– Jeg trener ofte to ganger om dagen. Da koronaen kom måtte vi trene alene en periode, men det har egentlig ikke påvirket hverdagen min så mye. Sykling  er heldigvis en utendørsidrett, så det er ikke så smittefarlig. Det var litt kjedelig å trene alene, men nå er vi tilbake til normalen. Vi fikk faktisk også konkurrert i ritt i år, så sykling er nok en av få idretter som kunne gjennomføre konkurranser i år. 

Har du et tips du vil dele med andre unge idrettsutøvere?

– Mitt tips er å gjøre treningen alene mer variert. Det hjelper å gjøre forskjellige øvelser for å få variasjon på øktene. Vi må alle gjøre hyggelige ting både på og utenom trening som holder optimismen for fremtiden oppe. 

Andreas Giske (15 år)

Bor på Oppegård 

Har kjørt alpint i to år

Hvorfor valgte du alpint?

– Jeg startet faktisk med alpint på grunn av morfar. Han drev med det da han var yngre og mente jeg også burde teste det. Det viste seg å være veldig gøy, og er noe jeg har drevet med siden. Men det kan også være litt stress. Det er lange treninger, ofte opp mot tre timer av gangen, og mye logistikk og utstyr som skal fungere. Du må ha skjerpa rutiner for at alt skal gå ihop. 

Hvordan har det gått med treningen dette året? 

– Det har vært et veldig annerledes år. Det har blitt lite skikjøring og treninger blir avlyst hele tiden, så det går mest i egentrening og styrke om dagen. Jeg håper å få kjørt litt i jula, når vi kommer ut av Oslo. Men det har det vært noe positivt med det  også: Nå som mamma og pappa har hjemmekontor lager de all maten. 

Har du et tips du vil dele med andre unge idrettsutøvere?

– Mitt beste tips er å koble skikkelig av med god mat og søvn. Mye søvn. 

Anne Reidun Møst (15 år)

Bor på Lørenskog 

Har drevet med håndball i fire år 

Hvorfor valgte du håndball?

– Både pappa og broren min har drevet med håndball, i tillegg til mange av vennene mine. Jeg har alltid likt lagsport i gymmen, så jeg tenkte jeg skulle prøve meg håndball jeg også. Det beste med håndballen er at vi er en stor gruppe som har det veldig gøy sammen. 

Hvordan har det gått med treningen dette året?

– Vi får treningsopplegg av trenerne som vi klarer å gjennomføre på egenhånd. Men vi har vært heldige og hatt noen vanlige treninger rett før og etter sommeren, vi har til og med spilt et par kamper. Nå er det derimot tilbake til egentrening og veldig usikkert om det åpner opp igjen i januar eller ikke. 

Har du et tips du vil dele med andre unge idrettsutøvere?

– Alle er forskjellige, og du må finne din egen vei. Ingen kan oppnå akkurat det samme og alle trenger å jobbe med forskjellige ting. Fokuser mer på deg selv enn andre.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett