Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

– Hvorfor fortalte ingen meg dette da jeg var 16?

Marianne vil gi idrettsungdom informasjonen hun selv manglet som ung og lovende idrettsutøver.

Ingen mente det var noe galt

Marianne Strand-Udnæseth er klinisk ernæringsfysiolog med bakgrunn fra langrenn og hun har jobbet for Sunn Idrett i nærmere 10 år nå (!).

– Jeg har selv møtt på mange utfordringer knyttet til mat og idrett. Jeg har mange ganger tenkt: Hvorfor fortalte ingen meg dette da jeg var 16? Som ung idrettsutøver hadde jeg virkelig trengt mer kunnskap rundt hva det vil si å ikke få i seg nok mat når man trener mye. 

Som ung langrennsløper ble totalbelastningen for stor for Marianne. Til tross for at hun selv trodde hun spiste bra, var det ikke nok i forhold til det kroppen trengte til trening og vekst. Hun fikk stadig nye skader som til slutt resulterte i operasjon, og hun mistet etterhvert helt menstruasjonen. Likevel var det ingen som mente det var noe galt. 

– Jeg fikk beskjed om at det var normalt å miste mens når man trente mye, og at den dagen jeg ønsket å få barn måtte jeg legge om livsstilen. Men ingen fortalte meg at det å miste mensen er et tegn på at du bruker mye mer energi enn du tar inn. Som over tid resulterer i at kroppen bryter ned skjelettet, i stedet for å bygge det opp slik man egentlig skal i puberteten.

Toppidrettsutøvere spiser også godis

Når du spiser for lite i forhold til hvor mye du trener får du heller ikke effekt av treningen du gjør. Men tidligere var det ikke så vanlig at trenere og foreldre snakket med ungdommer om kosthold knyttet til trening. Det er det heldigvis i dag.

– Jeg kan ikke huske at trenerne snakket med oss om kosthold. Men vi hadde med saft på drikkebeltet under hardøkter og en banan til etter trening, fordi de eldre utøverne gjorde det. Det som virkelig gjorde inntrykk på meg var på en jentesamling med Bente Skari, datidens Marit Bjørgen. Hun fortalte oss om alle snopfavorittene sine og jeg husker det var godt å høre at også en toppidrettsutøver spiser godteri. Det er viktig å høre sånne ting og å ha gode matforbilder i idretten, understreker hun.

Dette er noe Sunn Idrett jobber med. Et sunt og naturlig forhold til mat holder motivasjonen oppe, det gjør at du presterer bedre, og viktigst av alt: det ivaretar helsa di.

– Jeg måtte legge opp tidlig som langrennsløper på grunn av alle skadene jeg fikk, rett og slett fordi jeg spiste for lite i forhold til treningsmengden og ikke hadde kunnskapen til å gjøre noe med det. Det ønsker jeg ikke at unge i dag skal måtte. Trening og kosthold går hånd i hånd, det skal være lystbetont og enkelt å forholde seg til. Nettopp derfor eksisterer Sunn Idrett: Her skal du enkelt finne tips, triks og informasjonen du trenger for å sikre deg god helse og treningsglede!

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett