Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Inspirerende matkurs for toppidrettselever hos Mills

Tips, råd og oppskrifter på sunn og næringsrik mat.

-Som hybelelev opplever jeg å gå tom for ideer i matlaginga, slik at det går mye i det samme. Da er det fint å få tips både til oppskrifter og praktisk tilberedning.

Langrennsløper Emma Murvold går toppidrett ved Meråker videregående skole, og sammen med skolevenninne og skiskytter Toril Bakka Nygård var hun blant de heldige som denne uken fikk delta på matkurs hos Sunn Idretts samarbeidspartner Mills. På kurset deltok to elever og to ansatte fra fire av de seksten toppidrettsgymnasene som Sunn Idrett samarbeider med, og planen er at de øvrige skolene skal få samme mulighet i løpet av vinteren.

«Etterarbeidspakke»

I etterkant av Mills-kurset skal elevene, med hjelp av de ansatte som deltok på kurset, arrangere en matlagingskveld for førsteklassinger ved sin skole. Her skal de videreformidle oppskrifter og ernæringstips, og Mills vil dekke utgifter til matvarer som inngår i oppskriftene.

-Dette er en kjempefin mulighet til å få til noe vi selv har hatt lyst til å arrangere ved skolen, syntes sportssjef ved NTG Bærum, Sindre Bergan. Hans kollega ved WANG Oslo, toppidrettssjef Kristian Gilbert, sa seg enig, og mente at det å «faktisk stå over grytene» gir elevene et forhold til mattipsene som gjør det lettere å ta kunnskapen i bruk.

Fra NTG Lillehammer deltok også ansvarlig for hybelhuset, Anette Nystad Hårberg, som satte pris på idéene og inspirasjonen hun kunne ta med hjem til hybelhuset. Hun hadde med seg langrennsløperne Fredrik Fodstad og Mikkel Waldeland Gautvik (bildet øverst), som fortalte at de ofte lager mat sammen:

-Det blir gjerne altfor mye mat til bare én person hvis man følger oppskrifter. Dessuten er det jo mye hyggeligere å lage mat og spise sammen enn å gjøre det alene, mente Fredrik.

Mills-kokkene Bent-Åge Lund Rustad og Maria Kristiansen demonstrerer.

Praktiske tips

Mills-kokkene Maria Kristiansen og Bent-Åge Lund Rustad delte mange praktiske tips, for eksempel:

-Fisk skal ha litt lavere steketemperatur enn kjøtt, og et par minutter på hver side er nok.

-Avocado deler du enklest ved å kutte den i to først, og deretter kakke knivbladet inn i steinen og vippe den ut. Så bruker du en spiseskje til å ta avocadoen ut av skallet. La steinen følge det som evt. blir til overs som du skal ta vare på, da unngår du at det blir brunt.

-Husk at varm mat er delikat og bidrar til matlyst, så ikke dropp den delen selv om dere bor på hybel og må lage maten selv.

-Varier konsistensen på ingrediensene du har med i en rett, slik at maten blir mer spennende og interessant å tygge: bløte ting, sprø ting, mer og mindre tyggemotstand.

Fisk ble favoritt

På menyen tirsdag stod mange retter, og enkelte slo spesielt godt an hos elevene:

-Tacolaksen var min favoritt, konkluderte håndballspiller Marthine Svendsberget (16) fra WANG Oslo. -Den både smakte kjempegodt og var enkel å lage!

Flere av elevene var litt overrasket over hvor godt ‘pokebowl’ med salmalaks smakte, siden dette var en ny rett for mange. Øvrige retter var grove pizzasnurrer, ‘buddhabowl’, torsk i potetmosskorpe, karibiske kyllinglår og energikuler med peanøttsmør og flerkorn.

Vi takker Mills for et flott matkurs med mye inspirasjon for elever og ansatte – både i skolene og Sunn Idrett!

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett