Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Kort om fett

Kroppen trenger også fett for å fungere optimalt!

Fett har mange viktige funksjoner i kroppen, og bør også være en del av del av det daglige kostholdet vårt. Fett inneholder livsviktige fettsyrer som omega-3 og bærer med seg de fettløselige vitaminene A, D, E og K. I kroppen vår fungerer fettvevet som isolasjon og støtdemper som beskytter indre organer fra å bli skadet.

Fett som energi

Fett er en viktig energikilde, som forsyner kroppen med mesteparten av energien vi trenger når vi er i ro. Fett gir også et betydelig bidrag til kroppens energiforsyning under utholdenhetstrening, selv om karbohydratene er hovedenergikilden.

Det meste av fettet vi får i oss gjennom maten brukes direkte til energi, eller lagres som energireserve i form av fettvev i kroppen. Sammenlignet med de begrensede lagrene av karbohydrater som finnes i kroppen, er fettlagrene enorme – over 50 ganger så store. Fettlageret representerer en potensiell ubegrenset energikilde til muskler under trening. Men, det er selvfølgelig en hake, og det er at musklene bare kan bruke en begrenset mengde av fett som energi, spesielt ved trening på høyere intensitet og i konkurranser. Dette er fordi kroppen krever rik tilgang på oksygen for å nyttiggjøre fett som energikilde.

Mettet og umettet fett

Det er i hovedsak to typer fett: mettet fett og umettet fett. Avhengig av de umettede fettsyrenes oppbygning snakker vi også om enumettet og flerumettet fett. Umettet fett er karakterisert som sunt fett fordi det har gunstigere påvirkning på kroppen enn mettet fett, og inneholder livsnødvendige fettsyrer som omega-3. Omega-3 fettsyrene er spesielt gunstige for prestasjon og helse, og finnes i fet fisk, oljer og nøtter.

Kroppen lager selv de fleste fettsyrer den trenger, men noen fettsyrer må tilføres via kosten. Disse kalles for essensielle (livsnødvendige) fettsyrer. Disse er viktige fordi de inngår i cellemembraner og påvirker membranenes egenskaper. De er også forstadier for hormonlignende stoffer.

De sunne fettsyrene finner vi hovedsakelig i fet fisk og i plantefett som margariner og oljer, nøtter og avokado. Dette er fettkilder vi bør få i oss daglig.

Slik øker du inntaket av sunne fettsyrer:

  • Bruk plantemargarin på brødskivene
  • Bruk fet fisk som makrell i tomat og laksepålegg på brødskivene
  • Ha fisk til middag to til tre ganger i uken
  • Bruk olje eller flytende margarin når du steker noe i stekepannen
  • Ha olje eller oljebasert dressing på salaten
  • Ha nøtter og frø på kornblandingen og i salater, eller spise det som mellommåltid/snacks

En frukt som har et høyt innhold av umettet fett er avokado. Den smaker godt i salater og som påleggspynt. Usaltede nøtter er også sunt og kan brukes som mellommåltid, for eksempel valnøtter, cashewnøtter, mandler og hasselnøtter. Nøtter gir mye energi og er spesielt bra for idrettsutøvere som trener mye og har et stort energibehov.

Tips: Ta tran hver dag. Da dekker du kroppens behov for både omega-3 og vitamin D. Følg doseanbefaling som står på emballasjen.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett