Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

– Kroppen er både smart og ærlig

- Lytt til den! er Nils Erik Ulset sin oppfordring til unge idrettsutøvere.

Nils Erik Ulset (36) fra Tingvoll har en lang karriere bak seg i norsk idrett. Allerede i 2002 representerte han Norge i Paralympiske vinterleker og kom hjem med 2 gullmedaljer i 10 og 20 km langrenn. Etter det har det flagret med meritter både i langrenn og skiskyting. Han har også høstet mange erfaringer som har lært ham mye på veien dit han er i dag. Som ny Sunn Idrett ambassadør, deler han gledelig av sin erfaring til yngre utøvere.

Tålmodighet

Hemmeligheten er «verdens kjedeligste svar» forklarer Nils Erik, når vi spør om hvilket tips han vil gi til unge utøvere som trener for en toppidrettskarriere.

– Det finnes ingen snarveier eller hurtigløsninger. Man må være tålmodig og grundig med alt man gjør. I tillegg er det viktig å være målbevisst, motivert og hele tiden sulten på nye mål og utvikling.

Og dette gjelder ikke bare i skisporet for Nils Erik. Hans største hobby er terrengsykling, og han kan sitte timevis å mekke på sykler som avkobling mellom økter. Rengjøre, pusse, bytte deler, smøre. Alt for å optimalisere sykkelopplevelsen og være forberedt til minste detalj. Det samme gjelder før skiskytterkonkurranser.

– Jeg bruker 30-45 minutter med visualisering av konkurransen dagen før, for å være best mulig forberedt. På selve konkurransedagen går det mest i rutiner som skitesting, innskyting og oppvarming.

Men selv for Nils Erik kan tålmodigheten iblant få en knekk. På tyngre dager er det særlig en ting han sier til seg selv som får ham ut og over dørstokk-mila:

– I dag har 10 av dine tøffeste konkurrenter i verden sin beste treningsdag.

Dette gir Nils Erik et nødvendig «spark bak» til å komme seg ut å gjøre jobben. Og det virker som å være en god oppskrift, for siden 2002 har han deltatt i 5 mesterskap med en rekke gull, sølv og bronsemedaljer.

Mat er både næring og nytelse

Med sin lange fartstid i toppidretten, kan Nils Erik skrive under på at det krever mye av kroppen. Og det tærer på om man ikke er god til å følge opp et med nødvendig og bevisst inntak av næring.

– En racerbil kan ikke kjøre fort med vann på tanken. Den må ha riktig drivstoff for å kunne utnytte motoren. Det sammen gjelder kroppen.

Nils Erik har selv erfart at resultatet i viktige konkurranser har blitt negativt påvirket av at han ikke har spist godt nok. Det har ført til at han har blitt mer nøye med inntaket rundt konkurranser. Når han står opp blir det helst havregrøt med nøtter, rosiner og syltetøy, og appelsinjuice. Et par timer før start drikker han en smoothie med havregryn, fordi han synes dette er lettere å få i seg enn brødmat når han er nervøs. Så fort som mulig etter konkurranse prøver Nils Erik å få i seg mat som fyller opp igjen de lagrene som tappes under hard belastning, og da er pasta en av favorittene.

Men han har mange favoritter, og er generelt glad i mat.

– Favorittrett? Her er det mange å ta av; risengrynsgrøt, pizza, mange pastaretter, pinnekjøtt, laks, viltkjøtt – blir fort en kokebok om jeg skal ta med alt! sier han med et glis.

Matglede for Nils Erik er å nyte maten og gjerne prøve nye retter. Og han presiserer at han også tror veldig på det å unne seg kosemat og godteri som avslapning – både for hode og kropp.

– Jeg er veldig glad i sjokolade og smågodt! Det kan fort gå med et par kg smågodt på en verdenscup-uke, forteller Nils Erik.

Lytt til kroppen

Å kose seg med idretten og trives i et fellesskap er også utrolig viktig mener Nils Erik. Etter mange år som eneste skiskytter på para-landslaget har han de siste to årene fått reist og trent sammen med Utviklings- og U23-lagene til Norges Skiskytterforbund.

– Allerede første året sammen med dem merket jeg stor framgang fysisk, men også at jeg hadde det bedre mentalt på samlinger.

Om det er fysisk eller mentalt, er Nils Erik opptatt av å lytte til hva kroppen prøver å fortelle. Her har han lært den tunge veien. Under oppkjøringen til de Paralympiske vinterleker i Vancouver i 2010 hadde han trent veldig bra hele høsten og var i storform. Den harde treningen fortsatte gjennom julen, til tross for at kroppen sendte signaler om at noe var galt. Han trodde det bare var å holde seg til treningsprogrammet, så ville det «løsne» til slutt. Det endte med overtrening, etterfulgt av 3 uker i sengen før han kunne ta sin første rolige treningsøkt hele 5 uker etter kroppen sa stopp. Da han sto på startstreken i Vancouver var det med en rar følelse. Han hadde nesten ikke trent på 2 måneder.

– Sånt lærer man av, sier Nils Erik som har følgende råd til andre idrettsutøvere:

Kroppen er smart og ærlig. Lytt til den!

Kloke ord å ta med seg fra en erfaren og merittert utøver. Sunn Idrett er veldig stolte av å ha Nils Erik med på laget og gleder oss til å dra nytte av hans erfaringer.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett