Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Matvareallergi og intoleranse

Greit å vite om cøliaki og laktoseintoleranse.

Noen idrettsutøvere kan ha behov for spesielle tilpasninger i kostholdet på grunn av matvareallergi eller – intoleranse. De matvarene som oftest gir reaksjoner er melk, egg, fisk og skalldyr, nøtter, belgfrukter som soyabønner, peanøtter og erter og mel av hvete, rug, bygg og havre (som inneholder gluten).

Utøvere med matvareallergi må unngå inntak og kontakt med den eller de matvarene han eller hun reagerer på, for ikke å få allergiske reksjoner. Et eksempel er cøliaki, eller glutenallergi, hvor man må unngå alle matvarer som inneholder proteinet gluten. Allergi mot egg, fisk, skalldyr og spesielt nøtter kan gi mer alvorlige reaksjoner, og i sjeldne tilfeller være livstruende.

Utøvere med en matvareintoleranse kan få overfølsomhetsreaksjoner dersom de får i seg for mye av visse matvarer, men reaksjonen kommer som regel langsommere og er mindre alvorlige. Et eksempel er laktoseintoleranse som er omtalt nedenfor. Det er viktig at utøveren selv, foreldrene, eller noen i støtteapparatet, tar ansvar for å forhøre seg om muligheten for nødvendige tilpasninger i mattilbudet under idrettsarrangementet. Hvis dette ikke er mulig eller mattilbudet ikke er tilfredsstillende, må utøver selv sørge for å ta med seg nødvendige matvarer. Utøvere med matallergi eller intoleranser har de samme behovene for karbohydrater, proteiner, fett og andre næringsstoffer som andre utøvere.

Kort om cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom i tynntarmen, som fremkalles av proteinet gluten. Gluten finnes i kornsortene hvete, bygg, rug, spelt, emmer, enkorn og noen planter i grasfamilien. Når man har cøliaki må man unngå flere matvarer som vanlig brød, frokostblandinger/müsli, pasta, kjeks, kaker, enkelte suppeposer og de fleste typer sports- og restitusjonsbarer. En del matvarer som i utgangspunktet er glutenfrie, kan produseres i samme maskiner eller lokaler som glutenholdige matvarer, og dermed inneholde spor av gluten. Hvert produkt bør derfor sjekkes grundig.

Kort om laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse skyldes malabsorpsjon av laktose (melkesukker) i tarmen, på grunn av mangel på enzymet laktase som skal spalte melkesukkeret. Det er individuelt hvor mye laktose den enkelte tåler, og det er sjelden nødvendig å ha helt laktosefri kost. Vanlig melk, syrnet melk, yoghurt, rømme, kesam, fløte og melkesjokolade inneholder en del laktose, mens produkter som brunost, prim og tørrmelk inneholder svært mye laktose og bør unngås. Melkebaserte sports- og restitusjonsbarer inneholder også mye laktose.

Se lenker nedenfor for utfyllende informasjon og eksempler på oppskrifter. Utøvere med matallergier eller intoleranser bør også få veiledning og av klinisk ernæringsfysiolog for å unngå mangler på viktige næringsstoffer.

Norges Cøliaki Forbund

Norges Astma- og allergiforbund – Matvareallergi og matvare

Olympiatoppen – Fakta om matallergi og trening

Kostråd ved glutenintoleranse og hveteallergi

Olympiatoppen – Fakta om laktoseintoleranse

Norges Astma- og allergiforbund – Laktoseintoleranse

 

Bilde: Peter F. på unsplash.com

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett