Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

– Støtteapparatet så hva som var på vei til å skje og hjalp meg i tide

Til vanlig går hun på toppidrettsgymnas og konkurrerer i verdenseliten. På fritiden jakter hun stor- og småvilt. Og spiser fangsten gjerne etterpå. Bli kjent med vår nye ambassadør, verdensmester Vilde Nilsen!

Langrennsløperen og skiskytteren Vilde Nilsen (18) fra Kvaløysletta Skilag ble for alvor kjent da hun spurtet inn til sølv i Paralympics i PyeongChang 2018. Mange husker det rørende øyeblikket da hun møtte sin mor i målområdet.

Og suksessen fortsatte denne sesongen. Fire (!) VM-gull og én VM-bronse ble beholdningen i februar. Verdensmester allerede som 18-åring – karrieren har for alvor skutt fart.

Men suksessen er ikke tilfeldig.

– Jeg har jobbet ganske målrettet de siste årene. Når jeg trener holder jeg alltid fokus og tenker detaljer. Ofte er det bedre å ha en kort økt med god kvalitet enn en lang økt uten fokus, sier Nilsen og avslører hva som kanskje har vært det aller viktigste:

– Jeg har tenkt muligheter istedenfor begrensninger. Det har hjulpet meg som toppidrettsutøver.

I tillegg er Nilsen raskt til å nevne det lokale miljøet og stemningen på det norske landslaget.

– Et sosialt miljø har definitivt vært viktig for meg i min utvikling. Jeg trener fortsatt med de jeg trente med da jeg var yngre. Det å kunne trene med andre lagkompiser og ha det morsomt i lag, har vært veldig viktig for meg. Nå som jeg er på Paralandslaget har jeg også et veldig stort støtteapparat rundt meg. De er med meg og følger opp når jeg trenger det. På landslaget har flere de samme mål og visjonene, det gir mye positiv energi, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Støtteapparatet hjalp meg i tide

Sunn Idrett er opptatt av at utøvere skal lytte til kroppens signaler og ikke være redd for å ta opp utfordringer med sine nærmeste, trenere eller lagkamerater. Nilsen innrømmer at hun holdt på å gå i fellen.

– Etter VM i 2019 var jeg veldig sliten og egentlig klar for en pause. Likevel trente jeg og jobbet hardt for å prestere godt på skolen. Jeg overså at jeg var såpass sliten, og etterhvert gikk det utover motivasjonen og den mentale helsen. Heldigvis hadde jeg et godt støtteapparat som så hva som var på vei til å skje, og hjalp meg i tide, forteller 18-åringen.

Det innebar blant annet å stå over økter, dersom hun ikke hadde spist nok.

– Jeg har stått over ettermiddagsøkter etter skolen. Det har vært noen ganger hvor det har vært langt mellom lunsj og neste økt. Da har jeg lyttet til kroppen og stått over i stedet for å trene uten energi og få dårlig utbytte av økten, fortsetter Nilsen.

Storvilt, småvilt, havregrynsgrøt og sjokolade

Men Tromsø-jenta er glad i mat. Spesielt hvis den er fanget selv.

– Jeg elsker jakt og fiske og er oppvokst med foreldre og besteforeldre som har vært gode forbilder når det gjelder sunn og god mat. Jeg jakter både storvilt og småvilt og spiser det meste jeg har fanget selv. Jeg synes det er fint å kunne benytte seg av naturens ressurser. Matglede for meg er å lage en kjempegod rett eller dessert og kunne dele den med andre.

Men det jeg spiser desidert mest er havregrynsgrøt med brunost, kanel, melk og smør!

Og når hun skal kose seg er hun ikke i tvil.
– Da er det nesten alltid sjokolade. Nonstop og pops – der har du favorittene mine. Er det noen som kan seg unne seg kosemat eller godteri så er det aktive utøvere, smiler Nilsen.

Velkommen på laget Vilde og lykke til med en ny og spennende sesong i skisporet!

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett