Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Sunn Idrett på åpen juniorlandslagssamling i skiskyting

Balanse i livet var tema da Sunn Idrett var på plass på åpen juniorlandslagssamling i skiskyting på Geilo.

Sunn Idretts fagansvarlig Kristin L. Jonvik holdt foredrag og ledet gruppediskusjoner med med 35 unge skiskyttere, der «balanse» var det gjennomgående temaet.
Å stille seg spørsmålet «hvem er jeg når jeg ikke er idrettsutøver» er en god øvelse for alle som satser på idrett. Bevissthet rundt andre hobbyer og aktiviteter som gir mening, energi eller avkobling er viktig for å kunne finne sin balanse mellom idretten og andre interesser og behov i livet.

Arenaer for avkobling

Mange av utøverne nevnte friluftsliv, jakt, spille gitar og matlaging som arenaer som gir dem balanse i livet. – Jeg synes det er fint å ha venner som ikke bryr seg om skiskyting og som gjør at jeg kan koble helt av og tenke på andre ting, delte en av utøverne og flere nikket bekreftende. Skiskytterne fikk diskutere hva som kan være skummelt med å kun ha idretten å støtte seg på, og samtidig ha aksept for at vi er ulike og at det ikke finnes en fasit som passer for alle.

Utøverne lærte også om tegn på energibalanse og hvordan man skal få det til i praksis for å tåle mye trening og få mest utbytte av all treningen de gjør. Trener for jentene, Halvor Tømmerås, mente det var bra å få innspill på viktigheten av karbohydrater for skiskyttere, både for å dekke krav til utholdenhet i løypa og for hjernens konsentrasjon på standplass. – Denne samlinga har vi mange krevende økter og det merkes hvis man slurver med inntaket.

Praktiske tips i hverdagen

Det ble mange gode samtaler og diskusjoner utøverne imellom om hvordan få i seg nok energi når man trener mye og hvordan løse hverdagen med mat på hybel. Timing av inntak før konkurranse, spise hver 3.-4. time, smøre matpakker kvelden før, ha med seg nok mat og drikke i matbagen gjennom dagen og fryse ned ekstra middagsporsjoner var temaer som ble tatt opp. Her var det mange gode ideer og praktiske tips som ble delt, og som vi håper flere tar med seg i trenings- og skolehverdagen!

På samlingen deltok utøverne som til daglig er på juniorlandslaget, men også en del hospitanter som fortsatt går på idrettsgymnas.
– Målet med denne samlingen er at flere får smake på hvordan det er å være en del av juniorlandslaget og for å gi gode innspill og inspirere de som kan ta steget opp» sa trener for guttene Ronny Hafsås. – Dette er en fin arena hvor flere unge utøvere får sjansen og hvor vi bygger opp et godt treningsmiljø.

Takk for at vi fikk være med dere i oppkjøringen mot den nye sesongen og vi gleder oss til å følge dere videre!

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett