Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Tren på ditt eget nivå

Husk treningsalder og ikke stress!

Løpestjernen Hedda Hynne var blant bidragsyterne som delte erfaringer og kloke råd under Sunn Idrett jentecampen i Trondheim sist helg. Tålmodighet var hennes mantra. Deltakerne fikk også råd og tips fra håndballstjernen Ida Alstad og avdelingslederen i Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen. Ellers på programmet stod utfordrende treningsøkter, matlaging og mye moro.

Sunn Idrett jentecamp var for første gang åpen for idrettsjenter fra alle grener, og det var tildelte midler fra Kulturdepartementet som ga Sunn Idrett muligheten til å øke fra 1 til 2 jentecamper i 2017. I Trondheim deltok 38 jenter i 15-16 års alder.

Før den tradisjonelle bli-kjent aktiviteten fredag kveld var det denne gangen organisasjonen MOT som fikk innlede campen. Rune Skanke, lederen for MOT-camp der jentecampen ble arrangert, satte tonen for helgen med en engasjerende omvisning bestående av MOT-historie og viktige budskap: -Ta ansvar for at de som havner utenfor inkluderes, og ha mot til å være deg selv.

Bli kjent-leken etter middag gjorde ytterligere sitt til at isen i gruppa ble brutt, da alle måtte i ilden med uhøytidelige konkurranser.

Lørdag morgen var det tidlig bussavgang til Toppidrettssenteret i Granåsen. Der ventet håndballprofilen Ida Alstad og Olympiatoppens Sindre Østerås, klare for å lede jentene gjennom basistrening. Med fokus på stabilitets trening og riktig utførelse fikk jentene mange gode øvelser å ta med seg hjem. Ekstra moro var det å få prøve apparater i turnhallen, som bommen og den lange trampolina.

– Å være først utviklet som jente kan utnyttes til noe positivt

Ida Alstad ble også med videre i programmet lørdag formiddag, og bidro under foredraget om smart kosthold for unge idrettsjenter. Sunn Idretts Margrete Hjellen snakket om hva det er hensiktsmessig å fokusere på når det gjelder kosthold for unge idrettsjenter, nemlig et variert hverdagskosthold, tilstrekkelig energitilførsel og en god måltidsrytme. Alstad fylte inn med sine erfaringer og tips, og snakket særlig om det at mange idrettsjenter opplever pubertetsfasen som utfordrende. Selv var hun tidlige ute, da hun kom i puberteten allerede som 11-åring. En periode var hun større enn alle de andre og kjente litt på dette, men skjønte etter hvert at hun kunne bruke dette som et fortrinn:

-Jeg ble tidligere kjent med, og vant til, det å ha en damekropp og hvordan det påvirket balanse, styrke, finter og så videre, fortalte Alstad. Hun ble imidlertid tatt igjen av de andre i løpet av et par år, og ble til slutt verken den høyeste eller største.

Alstads beste praktiske råd når det gjaldt kosthold var at matpakka alltid må med, og at den må varieres i innhold slik at du får lyst til å spise den: -Jeg bytter ofte ut brødskivene med middagsrester, og som ungdom var jeg særlig glad i å ha makaroni i matpakka, fortalte Alstad.

Lørdag ettermiddag stod Taekwon-Do og matlaging på programmet. Taekwon-Do økta var for de fleste en ny erfaring, som bød på både disiplin, latter, og læring av slag og spark. Jentene fikk til og med en liten innføring i selvforsvar og meditering. De dyktige instruktørene fra Trondheim Taekwondo-klubb, Mathilde Lædre og Linn Anita Lundager, er begge utøvere på landslagsnivå, og Lædre skal konkurrere i VM om bare få dager.

Opplegget med matlaging hadde Sunn Idretts ernæringsveileder Silje Hønneland og MOT-kokk Pål Graneng forberedt. Jentene ble delt inn i grupper som alle måtte lage to småretter til en felles tapasmiddag. Blant andre godsaker tilberedte de chilimarinerte scampi, dadler med spekeskinke, spicy mango salat og smuldrepai med eple. Mange av jentene ble positivt overrasket over hvor enkle rettene var å lage, og hvor godt de smakte. Forhåpentligvis har foreldrene hjemme noe å se fram til!

Etter en sosial lørdagskveld med bl.a. minikonsert i regi av friidrettsjentene, var det tidlig på’n igjen søndag morgen. Foredrag med Hedda Hynne stod først på programmet etter frokost, og 800-meter løperen delte åpenhjertig av egne erfaringer. Mest inntrykk gjorde det nok på jentene at Hynne ikke valgte å satse på friidretten før hun ble 20 år, og allikevel har oppnådd både OL-deltakelse og semifinale i VM. Hynne hadde egentlig valgt fotball som sin idrett som barn og ungdom, men opplevde i 15-16 års alderen at hun ikke trivdes så godt lenger. Hun prøvde seg litt på friidrett som 17-18 åring, men valgte å slutte en periode da hun heller ville være russ og gjøre andre ting. Med kort fartstid i friidretten sammenliknet med de fleste hun konkurrerer med, er Hynne spesielt opptatt av tre ting, som hun også mener det er viktig at unge idrettsutøvere tenker på:

-Tren på ditt nivå, husk treningsalder og ikke stress!

Som Alstad snakket Hynne også om at veldig mange idrettsjenter kjenner at de ikke har framgang i pubertetsalderen, og at spesielt løping blir tyngre en periode.

-Da er det viktig å finne ting du kan trene og kjenne framgang på i den perioden, slik at du opplever mestring, trives og blir motivert til å fortsette. Du må trives med det du driver med for å kunne fortsette og for å greie å prestere, understreker Hynne.

Etter foredraget var det ut til intervalltrening, som også ble ledet av Hedda Hynne. Der lærte jentene ulike ‘drill’ øvelser for løpeteknikk, forskjellige lekbetonte intervaller, samt noen litt lengre drag der de måtte trene på selv å styre tempoet sitt i belastnings sonene.

Olympiatoppens Frode Moen fikk den i utgangspunktet utfordrende oppgaven å kjøre helgens siste foredrag, for en gjeng som begynte å bli slitne. Den oppgaven bestod han imidlertid med glans, og skapte stort engasjement med sin kunnskapsformidling og utfordrende spørsmål til gruppa om selvfølelse og selvtillit, og det å bli kjent med, akseptere og regulere vanskelige emosjoner som nervøsitet og frykt.

Dermed var høstens Sunn Idrett jentecamp ved veis ende, og Sunn Idrett vil takke både de fantastiske deltakerne og alle de dyktige bidragsyterne!

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett