Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Trening og matglede: – Pappas biff gjør meg glad

Vi har tatt en prat med hockeyspiller Espen (18) om hva matglede er for han.

Espen Thorsen går på Wang toppidrett i Oslo og spiller ishockey på Vålerenga. Før en ishockeykamp har han klare matrutiner, og han innrømmer selv at han er litt overtroisk. Det er visse ting han må gjøre i en bestemt rekkefølge, og favorittfrokosten på kampdagen er:

 – Egg og bacon. Hver gang jeg spiser det pleier jeg å spille bra! Og så har jeg noen faste rutiner: I garderoben, når jeg kler på meg utstyret, starter jeg alltid på høyre side. Når vi kommer på isen og dommeren blåser i fløyten, har jeg en fast runde jeg må gå, sier han og ler litt.

  Jeg var mer overtroisk før. Da kunne jeg ikke spise yoghurt rett før kamp, for da spilte jeg dårlig. Det var jeg helt sikker på. Jeg er jo veldig glad i yoghurt ellers, så nå har jeg lagt fra meg det. 

 Kampdagene er oftest på lørdager, og når Espen kommer hjem er det aller best å feire kamp med pappas middag.

  Han er veldig god med biff, pappas biff gjør meg glad. Det er best med fløtegratinerte poteter, men det er og godt med all slags potet. Mamma er flink å lage salat, og hun har ofte fetaost i og det gjør den ekstra god, og så har vi bearnaisesaus til. 

Sausen som gjør susen

Espen lager en del mat selv, som frokost, lunsj og kvelds, men middagen, det er det foreldrene som står for. 

 – Frokosten er vanligvis brødskiver med pålegg, lunsj blir ofte pasta eller ris, salat og noe kjøtt. Jeg er veldig glad i kjøtt, så jeg steker mye kylling og kjøttdeig.  Jeg er også veldig glad i saus. Tomatsaus, sursøt saus og aller mest barbecuesaus. Jeg lager ikke så mye mat etter oppskrift, men barbecuesaus kan redde det meste, sier Espen lurt. 

Det hender han må fylle på litt mellom måltidene, og favorittene da er enkle ting som yoghurt, nøtter og frukt. 

 Snart er det påskeferie og det er tid for å være mye sammen med familie og venner. Unge som trener mye og som prøver å spise sunt kan oppleve at høytider er vanskelige. Høytidene har et stort fokus på mat, også mye «usunn» mat. Hjemme hos Espen har de ikke så mange faste mattradisjoner i påsken: 

  Vi har ikke så spesielle mattradisjoner. Noen ganger har vi spist fondue på påskeaften, og det er veldig godt, sosialt og hyggelig. I påsken tenker jeg ikke så mye på at maten er usunn heller. Sesongen er over og vi har treningsfri. Jeg spiser hva jeg vil, sier han. 

 I jula er det annerledes. Det er ferie, men ikke kamp- og treningsfri.

Da er det mer tradisjoner og mye mat når vi samles. Jeg synes ikke det er så vanskelig, jeg velger å spise alt som blir servert, men jeg passer på hvor mye jeg spiser. Det funker ikke å være helt daff på trening og kamp, selv om det er ferie, sier Espen.

Mat fikk for mye fokus

Han forteller at han har tenkt mye på hvilken mat som gir best resultat på treningen, og at han har funnet en måte å spise på i løpet av en dag som fungerer bra for ham. 

Rett før trening spiser jeg ikke så mye, for da blir jeg så full i magen, og det går ut over treningen. Det er ofte bare litt ris og kylling. Etter trening er det middag hjemme hos mamma og pappa, og da spiser jeg alltid mye. 

Han legger til at det er individuelt hva som passer best, og det kan derfor være bra å prøve seg litt frem. 

Er mat et vanlig tema blant vennene dine?

Vi kompisene snakker ikke så ofte om mat, men det hender. For eksempel hvis vi merker at noen følger et matprogram og blir veldig opptatt av det, så blir det tema mellom oss.

Tidligere fulgte også Espen et matprogram der han telte kaloriene i det han spiste nøye, og regnet ut hva han skulle spise og når. Han fikk hjelp av en trener til å sette opp programmet og følge det. Det ga god effekt på treningen, men han merket også at det ikke var bra for ham. Mat fikk for mye fokus.

Jeg ble lei. Det ble veldig strengt. Jeg ble gående og tenke på det hele tiden, og det tok for mye plass. Jeg la derfor programmet vekk, og det ble mye bedre for hodet mitt, forteller han.

Bekymret for favorittsjokoladen

I en hverdag med mye aktivitet og trening er det ikke så ofte tid til kos, men Espen liker å koble av med favorittkosematen – kebab og pizza.

Jeg spiser helst pizza på eller fra restaurant, det er best, men en frossenpizza kan fungere veldig bra, altså. Jeg har ikke noen favoritt, alt er godt, sier han. 

I tillegg er det én sjokolade som troner på toppen som favoritt: 

Freias Japp på plate! Jeg spiser det ikke så ofte, men jeg har blitt litt bekymret i det siste for at den skal forsvinne, for det er ikke alltid de har den i butikken. Jeg håper ikke de slutter å produsere den, sier Espen og smiler bredt. 

Som ishockeyspiller og elev på en toppidrettsskole er han opptatt av å spise variert for å få i seg nok næring, og det er en ting han spiser selv om han absolutt ikke liker det: 

Paprika. Det hender jeg har det i salaten fordi jeg vet det er sunt, men det er ikke godt. Dressing er jeg heller ikke så glad i, jeg liker salaten plain, sier Espen. 

Hva inspirerer deg innen mat? 

Det er ikke så ofte jeg blir inspirert til noe nytt, men en gang så jeg en på Tik Tok som jeg testet. Da knuste jeg brød til smuler, delte opp en kylling, rullet det i barbecuesaus – selvsagt – og brødsmuler før jeg stekte det. Det ble veldig godt!

 

 

 

 

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett