Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

– Et solid stykke arbeid over tid vil gi resultater

Skiskytter Johannes Dale (22) markerte seg for alvor i vinter og jobber målrettet for en karriere i verdenseliten. Bli kjent med vår nye Sunn Idrett-ambassadør!

Skiskytteren fra Blaker og Fet Skiklubb glemmer aldri møtene med heltene sine på Liatoppen Skiskytterfestival da han var yngre – nå er han selv på landslaget. Men at suksessen skyldes flaks, kan ingen anklage han for. Tålmodighet og langsiktige perspektiv har hjulpet 22-åringen på veien.

– Jobben må gjøres dersom målene skal nåes. Det er bra å være ivrig i treningen, men alt med måte. Jeg tror veldig på det å gå hvert steg i utviklingstrappen og ikke hoppe over steg for å skynde seg til toppen. Er man tålmodig tror jeg sjansen for å konkurrere på det øverste nivået i lengre perioder, er større, sier Dale og poengterer:

– Seriøs og solid trening over tid vil til slutt gi resultater. Det er jeg overbevist om.

Og resultater har det allerede blitt.

I vinter ble nemlig Dale premiert med uttak til verdenscup-renn i Canmore (Canada), Utah (USA) og Holmenkollen. I september ble en imponerende sesong kronet med NM-gull for seniorer i rulleskiskyting i Steinkjer. Dale tok gull foran de rutinerte skiskytterne Lars Helge Birkeland og Tarjei Bøe.

– Jeg tror jeg har lykkes fordi jeg alltid har hatt det veldig gøy med idretten. I tillegg er jeg nysgjerrig og villig til å legge ned jobben som trengs, fortsetter Dale.

Sulten på kunnskap

Og muligheten for å utvikle seg og lære mer har alltid trigget skiskytteren.
– Under tiden på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og juniorlandslaget sugde jeg til meg så mye kunnskap jeg kunne. Trenere og støtteapparat fikk mange spørsmål og ga gode svar. I tillegg startet jeg relativt tidlig med en seriøs treningsplan, fortsetter Dale.
– Jeg har alltid vært god på å lytte til kroppen og ta en hviledag hvis jeg følger for det. Kanskje det er derfor jeg har hatt så få sykedager og skader hittil i karrieren, spør han.

Reisene krever planlegging

Inntak av mat og drikke er viktig for alle idrettsutøvere. Johannes Dale er intet unntak. Når vi spør vår nye ambassadør hvilke situasjoner som er mest utfordrende, kommer svaret raskt.

– Reiser er nok den situasjonen det er vanskelig å få i seg nok og riktig mat. Hvis man ikke planlegger er det fort gjort at det både blir lite og dårlige mat. Derfor smører jeg meg alltid en god matpakke med pålegg (som jeg liker), slik at jeg vet at jeg får spist. Et lite tips her kan være å lage seg en liten nøtteblanding i en pose. Da har du alltid litt energi i nærheten, sier Dale.

Se også: Dette er matbagen som frister (hele dagen)

– Har gjort inntrykk på meg

Selv om karrieren har skutt fart er det en ydmyk og fokusert ambassadør vi har fått på laget. Dale innrømmer at han – som alle andre – også har dager hvor ikke alt er tipp-topp.
– Det er lov å ha tyngre dager hvor alt ikke er like morsomt. Da pleier jeg ofte å minne meg selv på at tilværelsen jeg har nå, er den jeg elsker aller mest. Trenger jeg noen å prate med har jeg alltid personer rundt meg å ta kontakt med. Mamma og pappa er en liten telefonsamtale unna og jeg har alltid hatt trenere jeg har følt meg veldig trygg på. At de har vært så engasjerte og ofret av sin tid for å gjøre meg bedre, har gjort inntrykk på meg, avslutter Dale.

Vi ønsker Johannes hjertelig velkommen på Sunn Idrett-laget og ønsker lykke til i en ny og spennende vintersesong!

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett