Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

– Idretten er for alle!

Det er rom for alle, uansett.

Treningsglede er en viktig drivkraft for den 17 år gamle friidrettsutøveren Nikkolaj Gulbrandsen fra Kristiansand. Nikkolaj har drevet med friidrett siden 2017, og bestemte seg for å gå «all in» sommeren 2019. I dag er han både med i ParaUng-satsingen og idrettsforeningen i Kristiansand, han er ParaUng-ambassadør og en del av Team YNG Paris 2024 i regi av Olympiatoppen. 

Med andre ord har den unge friidrettsutøveren mange jern i ilden og det er ingen tvil om at når han først satser, så satser han virkelig. Vi har snakket med Nikkolaj om hva som motiverer han i hverdagen, og hvordan han kjenner på treningsglede.

– Alt er mulig om du tenker positivt

 I den mentale delen av treningen er motivasjon et sentralt element, og da er noen å se opp til viktig. Selv har han flere forbilder.

 – Hvis parautøvere gjør det bra, kjenner alle i miljøet på en glede. Man blir glad på hverandres vegne. Parafriidrett har store utøvere motiverer oss unge, og som motiverer meg. Salum Kashafali er en av de jeg ser spesielt opp til. Han er veldig rask og gjør det bra og det er motiverende å se, forteller Nikkolaj.

Som ParaUng-ambassadør blir du også sett på som et forbilde – hva tenker du om det?

– Alt er mulig hvis du tenker positivt, det er mitt beste råd. Det har gjort at jeg satser og synes ting er gøy. Det handler om å ha rett innstilling og tenke at dette går bra. Du kan klare det uansett, det har jeg alltid tenkt. Jeg tenker mer på muligheter enn på begrensningene mine.

Rådet om en positiv tankegang er noe han også følger selv, spesielt når han konkurrerer:

– Før jeg skal gjennomføre en viktig konkurranse henger jeg meg ikke opp i hva som kan gå galt,  jeg tenker «løp så raskt du kan og gjør det beste du kan», det er tipset mitt til andre. 

 Han forteller at det ultimate målet han jobber mot nå er Paralympics Paris i 2024. Men på veien dit er han med på andre stevner for å jobbe seg opp erfaring. Nikkolaj var faktisk så heldig at han akkurat rakk å klassifisere seg i 5th international Para Athletics Meeting i Marrakesh rett før det stengte ned i 2020. Han klassifiserte i T37, en egen kategori for de med cerebral parese, og han deltok i lengde og 100 meter. 

Det var veldig, veldig gøy at jeg rakk det. Det å komme og møte andre utøvere fra andre land, spesielt noen som er i verdenstoppen i min klasse – det var en erfaring å se hvordan det livet er, og å få konkurrere mot andre som er gode. 

Hva motiverer deg til å yte det lille ekstra? Les mer om indre og ytre motivasjon her!

Video er hentet fra LOS AS – God energi. Helt enkelt. 

Nærmiljøet betyr mye for satsingen

Nikkolaj har også fått testet seg i to NM, et innendørs i Bærum og et utendørs i Bergen, hvor han tok med seg en bronsjemedalje hjem begge gangene. I år gleder han seg stort til at det skal arrangeres NM i friidrett i Kristiansand. Endelig skal han få teste seg på hjemmebane! 

Det blir utrolig gøy. Før et NM trener jeg konkurransespesifisert og ikke for hardt, for det er viktig at kroppen er klar til det. Formen må være på topp. Jeg trener rolig i forkant så jeg er klar til å yte når det gjelder, sier han. 

 Nikkolaj forteller at friidrett «runs in the family». Både faren og tanten er aktive utøvere og gode i det de gjør. Selv begynte han med det fordi det var gøy. Da noen fra det lokale paramiljøet kontaktet foreldrene hans og fikk han inn i ParaUng-satsingen begynte ballen å rulle for fullt. Han tror ikke han hadde tatt idretten så seriøst om han ikke hadde blitt med der, og understreker at hele miljøet betyr mye.

Vi har et veldig bra friidrettsmiljø, både i ParaUng og i Team YNG. Det er jevnt over gode trenere og mange spennende foredrag. Jeg har lært mye og det er motiverende. Alle jeg trener med har det gøy på trening, vi konkurrerer og koser oss med det vi driver med, trekker han frem som det som gir han treningsglede. 

Hvorfor er fellesskap så viktig? Les mer om betydningen av et godt fellesskap her

 Hva er drømmen med friidretten? 

Det store målet er selvfølgelig Paralympics, men jeg har noen viktige mål på veien. Jeg var 7 cm i lengde unna å være med i EM, det skal jeg jobbe mot å klare. Neste år er det også junior-VM. Det er viktig å ha flere mål langs veien å jobbe mot, vil gi erfaring og jeg vil gjøre det bedre gang for gang, sier han engasjert.  

Allerede har Nikkolaj flere øyeblikk han ser tilbake på med stolthet:

Jeg persa (ny personlig rekord) i lengde på 4.45, det var gøy! Det var også utrolig stort da jeg vant bronsje i 60 meter i para i innendørs NM i fjor. Begge gangene jeg vant bronsje var jeg glad i mange dager etterpå, sier han med et smil. 

Til slutt har han et siste tips til andre unge idrettsutøvere, som han ofte bruker som egen motivasjon: 

 Idretten er for alle. Det står jeg sterkt for. Det er rom for alle, uansett. 

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett