Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Sjokolademelk etter trening?

Like næringsrikt som melk.

Melk og andre meieriprodukter har alltid vært en viktig del av kostholdet vårt.
Du skal faktisk lete lenge for å finne en matvaregruppe som inneholder så mange viktige næringsstoffer som det du får fra meieriproduktene. Men hva med sjokolademelk, hvor sunt er egentlig det?

Forskjellen på melk og sjokolademelk

Melk er en av våre beste kilder til kalsium og jod, to viktige næringsstoffer som en del får i seg for lite av. Melk er også en god kilde til protein og inneholder flere andre vitaminer og mineraler. Det ikke alle vet, er at det er akkurat like mye av alle disse næringsstoffene i sjokolademelk. Forskjellen mellom melk og sjokolademelk er egentlig bare at de fleste typer sjokolademelk er tilsatt sukker.

Sjokolademelk som restitusjonsdrikk etter trening

Etter trening trenger kroppen næring, væske og hvile for å restitueres. En viktig del av restitusjonen er å fylle opp igjen karbohydratlagrene i muskulaturen, slik at energilageret er på topp til neste treningsøkt. Dette gjør du ved å spise eller drikke noe som inneholder karbohydrater. Det er også en fordel at du får i deg litt protein etter trening slik at kroppen kan «reparere» og bygge opp muskelvev som har blitt brutt ned under treningsøkten. Du trenger også påfyll av væske og salter som du taper gjennom svette.

Melk og sjokolademelk gir deg både væske, karbohydrater, protein og litt salter, og er derfor en fin ting å drikke etter trening. Sjokolademelk tilsatt sukker inneholder enda litt mer karbohydrater enn melk, noe som gjør at sjokolademelk egner seg ekstra godt som restitusjonsdrikk etter trening.

Mat etter trening

En av tre om dagen for et sterkere skjelett

I ungdomsårene vokser og utvikles skjelettet i et raskt tempo. I disse årene har du størst mulighet til å danne et sterkt skjelett, som er særlig viktig for idrettsutøvere med en høy treningsbelastning. Vi snakker ofte om å bruke denne perioden til å legge nok «bein i banken». Skjelettet består av mest kalsium og derfor er kalsiuminntaket i kosten svært viktig. Ved å innta tre porsjoner med meieriprodukter om dagen, sikrer du et bra kalsiuminntak. En porsjon tilsvarer f.eks. ost på en brødskive, en yoghurt, eller et glass melk eller sjokolademelk.

Sjokolademelk tilfører karbohydrat og protein for god restitusjon og bidrar med kalsium for å styrke skjelettet. Derfor kan unge idrettsutøvere med god samvittighet drikke en halv liter sjokolademelk eller andre melkeprodukter etter trening.

For lite energi til å trene?

Bildet i denne artikkelen er hentet fra melk.no

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett