Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Slik spiser du variert

Sikrer at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.

Maten du spiser i hverdagen gir deg energi og næringsstoffer som er viktig for å prestere både i idretten og i skolehverdagen.

Vi deler ofte matvarer inn i matvaregruppene:

  • Korn og kornprodukter
  • Grønnsaker, frukt, bær og poteter
  • Fjørfe, kjøtt og egg
  • Fisk og skalldyr
  • Melk og meieriprodukter
  • Smør, margarin og annet spisefett
  • Belgfrukter
  • Nøtter og frø

Matvarene som er samlet i en hver matvaregruppe har en del likheter i forhold til hvilke næringsstoffer de inneholder. Matvaregruppen «melk og meieriprodukter» er for eksempel en viktig kilde til kalsium og jod, mens matvaregruppen «fisk og skalldyr» er vår viktigste kilde til vitamin D og omega-3. Nettopp derfor er det lurt ha et variert kosthold, der du får i deg mat og drikke fra alle de forskjellige matvaregruppene. Da kan du være sikker på at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.

Husk 3 B’er i hvert måltid

Kostsirkelen viser alle matvaregruppene

For å vise hvor stor plass hver matvaregruppe bør ha i kostholdet, kan vi plassere dem inn i en kostsirkel der størrelsen på hver matvaregruppe gjenspeiler Helsedirektoratets anbefaling om hvor stor del av kosten som bør komme fra hver matvaregruppe. Som du ser fra kostsirkelen nedenfor, er for eksempel gruppen «grønnsaker, frukt, bær og poteter» noe vi bør spise mye av.

Viktig mat for deg som trener

Du som trener mye, bør være litt ekstra bevisst på at du får i deg nok av de matvaregruppene som inneholder mye karbohydrater. Karbohydrater er nemlig det næringsstoffet som kroppen raskest kan omdanne til energi, og som er hovedenergikilden til musklene dine når du trener. Brød, kornblanding, ris og andre matvarer fra matvaregruppen «korn og kornprodukter» er ekstra gode karbohydratkilder. Disse matvarene er også rike på fiber og viktige vitaminer og mineraler.  Velg gjerne fullkornsvarianter av pasta og ris som inneholder mer fiber og næringsstoffer. Juice, frukt, bær og poteter er også gode kilder til karbohydrater.

Dette bør du vite om karbohydrater

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett