Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Victoria (17) fikk en åpenbaring: – Jeg har aldri tenkt på hvor mye kosthold påvirker oss

– Jeg ønsker å dele av min erfaring, så andre kanskje ikke gjør de samme feilene som meg, ler Victoria Selmer.

Victoria er 17 år og går andre året på Wang toppidrettsgymnas. Hun har drevet med kickboksing i mange år og er aktiv kickbokser på toppidrettsnivå. 

Hun har fått erfare at kosthold og trening henger sammen. Godt kosthold gjør det enklere å yte sitt beste. Victoria forteller at hun tidligere hadde et svært ujevnt matinntak: 

– Jeg kunne gå en hel dag uten å spise. Jeg vet ikke helt hvordan det begynte, men jeg kom inn i et mønster der jeg ble sykt sulten og spiste meg sinnsykt mett den ene dagen, og var så mett dagen etter at jeg ikke orket å spise noen ting.

Påvirket humøret

Ujevnt inntak av mat gjorde også at humør og konsentrasjonsevne svingte. Dette var med på å prege prestasjonen hennes, spesielt på skolen.

– Jeg klarte å konsentrere meg når jeg var på trening, men både før og etter var jeg veldig sliten. Det gikk mest utover skolen, det er vanskelig å gjøre det bra når man ikke har noe overskudd. 

Observante trenere ble en liten redning for Victoria. 

– De merket det. De så at jeg spiste fryktelig rart og skjønte at det ikke kunne fortsette i lengden. Hadde det ikke vært for dem hadde jeg sikkert kollapset, flirer hun. 

Victoria fikk hjelp med kostholdet og spesielt med rutinene. Det ble satt opp en plan på når hun skulle spise, som hun innrømmer at det tok litt tid å venne seg til. En skade ble ironisk nok redningen.

– Jeg gikk på noen smeller da jeg prøvde å gjøre endringer. Jeg falt ofte tilbake i merkelige rutiner. Så fikk jeg etterhvert en belastningsskade i leggen. De ukene på krykker ga meg tid til å innarbeide strukturen jeg trengte for å følge planen. 

Målet med planen var rett og slett at hun skulle huske på å spise ofte nok.

Spiser hver tredje time

Planen Victoria følger er på papiret enkelt, men ikke alltid like lett å gjennomføre. 

– I starten satte jeg på alarmer på telefonen. Det er jo litt masete, men da jeg begynte å planlegge måltider for hver uke ble det enklere. Jeg skal spise noe hver tredje time, også hvis jeg ikke er sulten. Det trenger ikke være så mye, ofte tar jeg noen nøtter, en banan eller annen frukt. 

Planleggingen hjalp også Victoria til et bedre kosthold. 

– Før spiste jeg veldig random. Mye av det er kanskje ikke det man kan kalle sunt heller. Det ble mye brød og kjøtt. Takk gud for at trenerne så det, ellers hadde det blitt vanskelig å overleve i toppidretten.

Er det noen ganger vanskelig å få spist noe hver tredje time?

– Det er ikke alltid så lett, nei. Som for eksempel frokost. Jeg er aldri sulten om morgenen, men jeg må spise noe for å sette i gang systemet. 

Det er et tips hun oppfordrer flere til å prøve:

– Jeg kjenner mange på min egen alder som trener hver dag, men som aldri spiser frokost. For min del har det fungert bra å starte med noe lite for å vekke apetitten. Med en frokost innabords får jeg mye mer ut av morgentreningene. 

Les mer om hvorfor frokosten er så viktig her.

Mye glede i mat

Og med nye rutiner har Victoria opplevd en ny glede for mat.

– Fra å ikke ha peiling på hva jeg skulle spise, har jeg nå fått en interesse og nysgjerrighet på nye typer mat. Jeg liker fortsatt det jeg likte før, grillet kjøtt, kylling med pesto, pasta og masse annet. Men nå finner jeg glede i å utforske nye ting også!

En liten oppfordring fra Victoria er at du ikke skal slutte med søtsaker, selv som en seriøs idrettsutøver. 

– Det kunne jeg aldri gjort, da hadde mye av gleden forsvunnet. Det er viktig å unne seg en is i sola eller bolle i parken i ny og ne. 

Om hun kunne sagt noe til sitt 13 år gamle selv, er beskjeden klar:

– Spis frokost hver dag, selv om du ikke har lyst og innarbeid gode rutiner, uten at det blir helt slavisk. Se an hva som funker for deg, rett og slett. 

Laget egen idébank

Victoria har også begynt med en idébank som hun stadig oppdaterer på telefonen sin. Der noterer hun ned alt av mat og oppskrifter hun kan prøve hvis hun er tom for ideer eller føler seg uinspirert en dag. 

– Det er et hjelpemiddel som kommer godt med. Hvis jeg ikke har lyst på noe når det er tid for mat er det veldig enkelt å plukke noe derfra når jeg er matlei. Idébanken funker spesielt bra siden jeg er allergisk mot både melk og hvetemel. Siden det er mye glutenfritt som ikke smaker godt, har jeg skrevet ned mange gode oppskrifter uten mel. 

En ny mathverdag har også blitt til en bedre treningshverdag. Victoria kan i dag trene lenge og ofte uten at hun blir like sliten som tidligere.

– Det er så digg. Nå føler jeg meg alltid OK, selv etter lange økter. Trenerne sier de merker forskjell de også. Det er vel bevis nok, det hjelper å behandle kroppen riktig. Nå er jeg aldri kjempesulten eller kjempemett, bare fornøyd. 

Er du litt tom for inspirasjon? Her finner du mange gode og enkle oppskrifter!

 

 

 

 

 

 

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett