Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Viktig å spise RETT ETTER trening?

Forskjell på mosjonister og toppidrettsutøvere

Du har helt sikkert hørt at det er viktig å spise og drikke etter trening. Du har kanskje også hørt noen snakke om «det åpne vindu» eller «det anabole vindu»? Med dette menes tiden rett etter trening der musklene er ekstra mottakelig for næring.

Under trening forbruker du væske, karbohydrater og litt protein – og derfor trenger du å fylle på etter trening.  Dette gjør at du får fylt opp glykogenlagrene dine slik at du kan yte maksimalt neste gang du trener, og at musklene dine kan restitueres og bygges opp istedenfor å brytes ned. Men hvor viktig er det egentlig at du spiser med en gang etter trening? Svaret er at det kommer litt an på hvor ofte du trener.

Raskt påfyll for deg som trener hver dag

Restitusjonsprosessen etter en hardøkt tar rundt 24-48 timer. For å optimalisere og fremskynde denne prosessen er det viktig med rask tilførsel av væske, karbohydrater og litt protein. Men hvis man ikke har neste hardøkt før 1-2 dager senere vil man ikke ha noe ekstra utbytte av en raskere restitusjon. Derfor har ikke mosjonister som trener et par ganger i uken behov for å fylle på med næring rett etter trening. For dem holder det lenge å spise et måltid noen timer etter de har trent. En toppidrettsutøver som trener hver dag, kanskje flere ganger om dagen, bør derimot få i seg næring rett etter en treningsøkt for å sikre optimal og rask restitusjon med fulle glykogenlagre og en kropp som kan prestere bra neste gang man trener.

Viktig å spise ofte nok

Nesten enda viktigere enn når du spiser, er viktigheten av å spise ofte nok. Spiser du for sjeldent er det nemlig større risiko for at du får i deg mindre energi enn du har behov for i løpet av en dag. Du som trener mye trenger mer energi enn de som er mindre aktive, og det er mye enklere å få i seg nok energi i løpet av en dag hvis man spiser ofte enn hvis man lar det gå for lang tid mellom måltidene. Derfor kan det være lurt å spise raskt etter trening uansett om du har en ny hardøkt neste dag eller ikke. På den måten sørger du for at det ikke går for lang tid mellom måltidene, og at du får i deg nok energi totalt gjennom dagen.

Det er altså viktig at du får i deg mat og drikke etter trening, men det er ikke et must at du spiser umiddelbart. Det holder at du får i deg næring innen det har gått en times tid etter treningen. Dette kan for eksempel være i form av kveldsmat eller middag når du kommer hjem etter trening. Eller det kan være noen brødskiver eller noe annen mat som du har med i treningsbagen. Når det gjelder væske bør du starte å drikke raskt etter trening og særlig når det er varmt. Så ta alltid med drikkeflaske på trening og sørg for at du har drukket den opp når du kommer hjem.

Gode vaner fra ung alder

Du som trener en del, skal kanskje begynne å trene enda mer når du blir litt eldre. Da er det fint at du allerede nå har fått inn gode vaner rundt det å fylle på med mat og drikke rett etter trening. Da blir det nemlig lettere for deg å sikre at du får i deg nok energi i perioder der du trener ekstra mye og ofte. Det er mye vanskeligere å endre på vanene i voksen alder og hvis du er flink til å huske på mat og drikke etter trening allerede som ungdom vil du få igjen for det senere når du virkelig trenger rask restitusjon. I tillegg er du med på å bygge en treningskultur der restitusjonsmat er en helt naturlig del av treningshverdagen. Selv om du kanskje er flink til å få i deg nok mat og drikke gjennom dagen og rundt trening så er det ikke sikkert at dine treningskompiser eller venninner er det. Da kan du sette et godt eksempel med å alltid ha med nok mat og drikke i bagen.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett