Sunn Idrett
Norges Idrettsforbund

Mat på reise

Pass på at du får i deg nok mat og drikke!

Som idrettsutøver reiser du kanskje en del på treningsleir eller konkurranse. Da kan det være utfordrende å spise riktig og ofte nok. Her gir vi deg noen tips om planlegging av måltider når du er på tur.

1. Selve reisedagen (flyreiser eller lange reiser i bil/buss)

Ha alltid med nok drikke. Vann er en god tørstedrikk.
Smør matpakke fra frokostbordet. Heller to skiver for mye enn to for lite.
Frukt som snacks er friskt og holder seg i romtemperatur.
NB! Yogurt eller annet flytende over 100 ml passerer ikke sikkerhetskontrollen på flyplasser.
Velg baguetter/sandwich fremfor pølser og hamburgere om du stopper underveis.
Drikk gjerne melk for å øke proteininntaket til hovedmåltidene når du er på farten.

2. Mer mat på treningsleir

Vær obs på at det på treningsleir ofte blir større treningsmengder enn du er vant med hjemme. Da trenger kroppen din å få tilført ekstra energi, og du må spise mer mat. Hvis man bor på hotell eller et annet overnattingssted hvor det serveres måltider i restaurant, er det ofte lagt opp til kun tre måltider; frokost, lunsj og middag. For en som trener, kan det bli for lite. Du bør i tillegg få i deg et par mellommåltider, slik at det ikke går for lang tid mellom hvert måltid og at du får dekket energibehovet ditt. Et tips er å smøre med seg en ekstra matpakke fra frokosten og/eller lunsjen, dersom restauranten tillater det. Middagen serveres ofte mellom klokka 18 og 19. Hvis dette er tilfellet, bør du også få i deg et kveldsmåltid. Kornblanding med melk eller yoghurt eller brødskiver med enkelt pålegg er fint å ha tilgjengelig som et ekstra måltid, enten det er på rommet eller det blir arrangert i fellesskap av støtteapparatet som er med. På de fleste overnattingssteder finnes det kjøleskap tilgjengelig for å oppbevare ekstra mat som eventuelt må stå kjølig.

3. Vær forberedt på hva som møter deg!

Når man reiser til andre steder, kanskje andre land, kan både matvareutvalget og tidspunkt for måltider være annerledes fra det du er vant med hjemme. Nye rutiner og matvarer kan by på utfordringer dersom du ikke er forberedt og planlegger godt. Ha en plan på hvordan du skal imøtekomme behovene for væske, karbohydrater, protein, vitaminer og mineraler. Hvis du fra tidligere vet at det er et manglende utvalg av enkelte matvarer der du skal, kan du for eksempel ta med deg noe hjemmefra eller kjøpe inn ekstra matvarer på stedet. Eksempler kan være tørrvarer som havregryn, kornbladning og brød, eller pålegg som makrell i tomat og leverpostei. Det er også viktig at du klarer å få i deg nok mat, selv om maten som serveres ikke er slik du er vant med. Som idrettsutøver må man være proff på å spise, selv om maten ikke er den beste eller man har dårlig matlyst. På samme måte som man trener på en kald regnværsdag, selv om treningslysten ikke er på topp. Vær også oppmerksom på hygieniske faktorer, slik at du unngår sykdom. En grundig hånsvask før hvert måltid hører med, og ha gjerne med antibakterielle håndservietter eller håndgele som du kan bruke under selve reisen og oppholdet.

Meld deg på Sunn idretts nyhetsbrev

Chat med Sunn Idrett